Google har kritiserats frö deras ersättare för cookies

570

En av de vanligaste talesämnena angående dagens teknikjättar har varit oron om hur privat alla människors privatliv faktiskt är. Ibland handlar det om cookies, och under andra tillfällen pågår olagliga försäljningar av användardata från teknikföretag till annonserare. Majoriteten blir allt mer medveten om vad vi gör på nätet och vad som händer med informationen vi ger ut online.

Teknikjätten Google har nyligen beslutat att initiera ett intressebaserat användarspårningssystem. Men många teknikexperter har kritiserat detta beslut av Google. De tror att detta beslut om ersättning av cookies inte kommer att blir mer utmanande att hålla lagligt och upprätthålla användarnas integritet.

Sekretessförespråkare och tillsynsmyndigheter uttrycker sin åsikt mot detta ersättningsbeslut. För nu kan tredjepartscookies använda människors webbhistorik. Det hjälper dem att rikta in annonser som sedan följer dem från webbplats till webbplats. Google sa dock att de har bestämt sig för att begränsa antalet webbplatser som tredje part kan ha åtkomst till, vilket har cirka 65 % av marknadsandelen.

Floc (Federated Learning of Cohorts) är ett sätt att hålla användarnas individuella identiteter konfidentiella. För detta ändamål arbetar de med att dölja användarnas identiteter genom att sammanställa dem i en grupp eller flock som har liknande webbhistorik. Men nu har Google bestämt att Floc skulle ersättas av Topics. De sa att det är ett liknande system som skulle gruppera användare i ämneskluster. Det skulle finnas cirka 350 kategorier som fitness eller resor.

Digital marknadsföringsexpert Farhad Divecha sa: ”Det var inte vettigt för de flesta annonsörer, som inte är tekniska dataanalytiker. Systemet möttes av mycket kritik när Google lanserade det.” Han sa också att ”Det kändes till stor del som en halvfärdig idé som Google i förtid sköt ut genom dörren som svar på förändringar i reklam och integritet. Det senaste året har gjort det ganska tydligt att Google fortfarande inte är riktigt säker på den bästa vägen framåt.”