Hur du kan förbättra dina chanser för bolån

173

Studielån kan påverka ditt bolån, men det är inte den enda faktorn för att vara kvalificerad för ett bostadslån. Det kan vara svårt att vara kvalificerad för ett bolån samtidigt som du har ett studielån, däremot är det inte omöjligt att köpa bostad när man har studielåneskuld. Du behöver inte inte vara 100 % skuldfri för att kvalificera dig för ett bolån och om du har en pålitlig inkomst har du fortfarande en god chans att kunna köpa en bostad.

Långivare kontrollerar främst kreditvärdighet samtidigt som de kontrollerar vilka andra typer av utgifter du har. Så du måste ha en bra kreditvärdering och en pålitlig budget för att vara kvalificerad för ett bostadslån.

Så länge du har en stabil och pålitlig inkomst och kan betala in den potentiella lånet i tid utan problem, brukar det inte vara något problem om du har ett aktivt studielån. Det är alltså värt att köpa ett hem även med en studielåneskuld, särskilt om du har en stabil och pålitlig inkomst och en bra kreditvärdighet.

Som bostadsköpare kommer du att få problem med att få ett bolån när du har en dålig kreditvärdighet, så det är ytterst viktigt att öka den så mycket det går. Bankerna har olika krav och saker som de undersöker för att komma fram till sitt beslut och det finns definitivt vissa grejer som du kan göra för att öka dina chanser. Ett råd för är att hitta ett sätt för att öka din inkomst. Ett annat knep är att avstå från onödiga spenderingar, detta innebär att dra ner på fritidskostnader, tobak, alkohol och avstå från betting. Naturligtvis är det viktigt att betala dina kreditskulder i tid, om du har ett aktivt kreditlån.

Vanligtvis brukar banker huvudsakligen kika på kreditpoängen och inkomst för att basera sitt beslut ör om de ska låna dig pengar eller inte. Så att betala dina fakturor regelbundet och hantera ditt kreditutnyttjande är mycket viktigt för att bygga ett stabilt ekonomiskt rykte. Om du har möjlighet att välja mellan kreditkortsskuld och studielånsskuld bör du prioritera kreditkortsbetalning framför studielåneskuld.