Det Plötsliga Avbrotten på Facebook, Instagram och Whatsapp Har Avslöjats

265

Om du ä som de flesta och använder Facebooks tjänster så är chansen hög att du upplevde problem med att få igång din app. Den 4:e Oktober skedde det oförväntade och chockande momentet då Facebook slutade fungera för användare runt om i världen i flera timmar. Det var dock inte den edna appen som hade strul. Den andra sociala medieplattformen Instagram och kommunikationstjänsten Whatsapp var också nere utan något tecken på att fungera.

Miljontals människor var utan tillgång till tjänsten och detta exploderade på andra sociala medieplattformar som Twitter och Reddit. Facebooks högsta styrelse har bett om ursäkt och kommenterat på detta besvär för att klara upp alla förvirringar.

Facebook gav en lång och tekniskt förklaring på det hela. De sa, ”konfigurationsändringar på backbone routrer som samordnar nätverkstrafik mellan våra datacenter orsakade problem som avbröt denna kommunikation”. Detta hade en ”kaskad effekt … att stoppa våra tjänster”.

Facebook använder sina egna större nätverk för att ansluta sina användningsområden via Border Gateway Protocol (BGP). BGP gör att användarna kan välja den bästa rutten så att data kan gå smidigt. Men Facebook slutade plötsligt att tillhandahålla den information systemet behövde för att fungera.

Webbinfrastrukturföretaget Cloudflare hade också något att säga om de sociala medieavbrottet, ”Någon drog kablarna från deras datacenter på en gång och kopplat bort dem från internet.”

Denna plötsliga förlust av åtkomst till Facebooks tjänster hade en betydande inverkan på de företag som är baserade på Facebooks tjänster. Många av dagens mindre företag hänger på Facebook för att kunna annonsera sina tjänster eller produkter. Naturligtvis stod individer över hela världen också inför ett stort problem som använder dessa sociala medier som kommunikationsmedel eller som en influenser

Exakt vem som ligger bakom Facebook avbrottet är ännu inte bekräftat, men med tanke på hur stor påverkan detta avbrott hade på många fler än bara vanliga användare så är Facebook på väg att avslöja den skyldige bakom avbrottet och försäkra att det inte händer igen.