Nya Trick Som Cyberbrottslingar Gör För Att Undvika Att Bli Fångad

53

Striden mellan brottslingar och myndigheter pågår för fullt i cybervärlden. Flera cyberbrottslingar har fångats under de senaste åren och särskilt sedan pandemin startade. Många nya tekniker har utvecklats som faktiskt kan spåra deras fonder på kryptovalutornas blockkedja. Avancerad teknik kan överse och kontrollera alla offentliga transaktioner mellan plånböcker. Men kryptovalutornas anonyma aura ökar risken att fastna.

Nyligen använder cyberkriminella ett djävulskt nytt trick för att ”städa upp” sina digitala fotavtryck. Den nya tjänsten har lanserats på det dolda nätet (också känt som ”deep web”) och det ger cyberbrottslingar ett sätt att undvika alla typer av digitala bevis online.

Chefsforskaren och grundaren vid analysleverantören Elliptic, Dr Tom Robinson, förklarade: ”Vi har märkt att cyberkriminella börjar kämpa tillbaka mot blockkedjans analytiker, och den här tjänsten är en första metoderna.” Han tillade också: ”Det kallas Antinalysis och det innebär att onlinebrottslingar kan nu kontrollera sina egna Bitcoin-plånböcker och se om någon koppling till kriminell aktivitet kan flaggas av myndigheter.”

Elliptic säger att upptäckten visar hur nätbrottsnätverk blir allt mer avancerade och de gör allt för att undvika att fastna. Dr Robinson sa: ”Det är en mycket värdefull teknik (för cyberborttslingar). Om dina fonder är smittade kan du sedan pengatvätta mer och försöka ta bort den kopplingen till den kriminella verksamheten tills du har rena bitcoins. ”

Denna nya trend kan göra cybersäkerhet mer utmanande. Polismyndigheten kan behöva hårdare ansträngningar för att säkerställa cybervärldens säkerhet. Det är därför som regeringar runt om i världen försöker ta itu med det växande problemet med penningtvätt genom kryptovalutor och sociala medier.

Det är en ständigt utvecklande kamp mellan de kriminella och regeringar, och det kommer att fortsätta så. Teknologin har öppnat denna portal till flera kriminella möjligheter, men polismyndigheter jobbar tätt med vithackare för att eliminera hoten så mycket som det går. Precis som många andra cyberbrottsförsök så är vår gissning att det inte kommer att ta lång tid innan det här problemet är löst och en ny brottslig möjlighet dyker upp.