Vanliga Inflationsmyter

424

Inflation är konstant och händer dagligen. Vi alla är medveten om hur anställda får små årliga lönehöjningar på av det. Myter och missuppfattningar har alltid funnits inom ekonomi inflationen. Den vanligaste missuppfattningen om inflation är att högre inflation indikerar en växande ekonomi.

Det är inte märkligt att när människors inkomst ökar, ökar också utgiften. Men den viktigaste frågan är om den högre inkomsten fördelas rättvist eller inte. Om inkomsten ökar för bara en liten grupp människor, blir den andra större folkgruppen mycket mer påverkad av högre inflation.

Det sägs av många att inflation är oundvikligt och skapades i samband med valutans koncept, ungefär som den obesvarade frågan om det var ägget eller hönan som skapades först.

Dessutom är en vanlig teori att inflation orsakas av internationella faktorer. Det är en annan myt om inflation som är mycket populär bland politiskt insatta människor. Det internationella oljepriset och socio-politiska situationer påverkar det lokala priset i denna öppna marknadsekonomi. Men det är inte alltid heller ett faktum.

Ibland höjer lokala leverantörer priset på varorna. Den lokala regeringen kan också vara ansvarig för högre inflation genom att införa alltför höga skatter och avgifter. Den oproduktiva transaktionen av pengar utan att öka produktionen kan också öka inflationstakten.

Inflation kan uppstå på grund av en mängd olika skäl, men även om en av faktorerna skulle hända, till exempel att ICA höjer priset på ett par varor, så är det inte alltid ett tecken på inflation. En sådan anledning kan bero på andra skäl så som att det inte är rätt säsong för just den varan eller att den typen av varan är svår att få tag på. Om ICA skulle få en stor förfrågan på en speciell vara som innebär att de måste producera eller köpa in mer av varan, det är ett tecken på inflationen.

Därför är de internationella faktorerna kanske inte är den enda faktorn bakom den högre inflationen i ett land.