Hur övertygar du chefen för att få jobba hemifrån på heltid

535

Som många av oss har bevittnat och upplevt har pandemin praktiskt taget tvingat hela världen att stänga ner och hålla sig inomhus. Anställda som tidigare jobbade på kontor har nu i flera månader arbetat hemifrån, vilket har gett de mer tid med familjen. Men nu när världen långsamt återhämtar sig är det tillbaka till kontorsarbetet som gäller och många är inte särskilt glada över det.

Om du är en av de många anställda som fruktar på att ge sig ut i världen igen, finns det några tips som kan hjälpa dig att övertyga din chef om att låta dig fortsätta ditt hemarbete.

Var ärlig och öppen

Eftersom du aldrig kan förmedla dina känslor ordentligt via internet skulle det vara meningslöst att trolla fram en pjäsliknande introduktion bara för att övertyga din chef. En sak som du bör notera är att det är viktigt att du är öppen och ärlig för att effektivt kommunicera dina farhågor om att komma tillbaka till kontoret. Du kan börja med att berätta orsaken till din tveksamhet, oavsett om det är rädslan för att smittas av viruset eller behovet av att vara hemma och ta hand om din familj, båda är begripliga och rimliga.

Kompromissa

När du uttrycker din oro bör du också vara öppen för de invändningar din chef kan ha och använda konsten att kompromissa. Om chefen fortfarande kräver att du återvänder till kontoret kan du påpeka och föreslå specifika säkerhetsåtgärder för att göra saken bättre för dig. Du ska inte vara blyg att uttrycka dina åsikter. Att tillgodose dessa behov skulle även gynna resten av personalen.

Ge lösningar

En annan sak du kan göra för att övertyga din chef att låta dig arbeta hemifrån är att komma upp med lösningar, särskilt för de problem som du och dina kollegor stötte på när ni var i hemkarantänen. Enligt karriärexperter föredrar arbetsgivare att deras anställda är problemlösare och inte problemstartare. Så kanske kan du börja med att lista problemen och lösningar innan du bokar in ett personligt möte med din chef.

Bevisa produktivitet

Det är förståeligt att din chef kommer oroa sig över produktiviteten. Börja med att bevisa att du kan göra nödvändiga förändringar, nå uppsatta mål och hålla tidsgränser utan att vara närvarande på kontoret. För att stärka ditt argument kan du visa uppgifter om hur du hanterar din tid och bidrar med insatser till teamet medan du arbetar på distans.

Slutligen, känn till dina rättigheter

Om du har lagt alla dina kort på bordet men din arbetsgivare fortfarande inte har någon förståelse för dina hälsobekymmer kan du försiktigt låta dem få veta att du har lagliga rättigheter. Undersök ärendet och framför allt rådfråga en specialist för att se om din hälsa och ditt välbefinnande skyddas av lagen som en funktionsnedsättning.