Boosta karriären med din kompetens

437

Någon gång i livet har vi säkert haft en chef eller medarbetare som varit vår absoluta favorit. Men vet du exakt varför han eller hon var din favorit? Vad fanns det i deras sätt att arbeta som fick dig önska att alla andra på kontoret var lite mer som dem? Varför tyckte du om att arbeta med dem? Det finns en stor chans att det är på grund av hur de var. Kanske var det verkligen lätt att arbeta med de eller så var de bra på att lyssna och stötta och få dig att känna som en del av teamet. De hade en fantastisk social kompetens med andra ord. Tyvärr besitter inte inte alla dina medarbetare en sådan förmåga. Men lyckligtvis, med rätta tips och tricks, kan du förvandlas till en av de medarbetare eller chefer som du tyckte om.

 

Social kompetens, om man ska förklara det enkelt, är din talang att kommunicera. Lite mer komplicerat uttryckt skulle låta såhär: beteenden som en person tillämpar för att bygga en god relation med andra. God social förmåga underlättar arbetet med människor, oavsett om det är din chef, dina medarbetare, dina investerare eller dina kunder. Social kompetens innefattar god kommunikation och känslomässig intelligens.

Tro det eller ej, men det är inte alla som har goda kommunikationsfärdigheter. Kanske även du själv har problem med det. Tänk tillbaka på alla de meningslösa konflikter du har haft med människor. Dessa konflikter kunde lätt ha blivit lösta med bra kommunikation. Effektiv muntlig kommunikation innefattar att man kan framföra sin åsikt klart och tydligt. Det beryder att man använder rätt kroppsspråk och uttrycker sina tankar på ett begripligt sätt. Även skriftlig kommunikation måste vara tydlig och kortfattad för att kunna anses effektiv.

Samma sak gäller för emotionell intelligens. Enligt min åsikt är hög emotionell intelligens kronjuvelen i det hela. Jag tror att oavsett hur bra dina kommunikationsfärdigheter är, om du saknar empati, så är det helt enkelt inte ett komplett paket. Du bör kunna föreställa dig ur en annan persons perspektiv och förstå hur den skulle känna sig i en viss situation. På så sätt kan du bemöta dem med medkänsla och empati. Att vara känslig för andra människors känslor är mycket viktigt när man arbetar i ett team.

Så varför är god socialförmåga viktig för din karriär? Jo, helt enkelt för att det hjälper gruppen att fungera på ett bättre sätt. När ett team arbetar bra tillsammans kan man åstadkomma mer. Detta skulle också ge dig fler rekommendationer från de personer du tidigare arbetat med. Tänk så här: Om du hade chansen att rekommendera en kollega och du var tvungen att välja mellan den du verkligen gillade och den som alltid var elak, vem skulle du rekommendera? Det skulle väl vara den som du gillade, eller hur? Och det skulle inte bli på grund av deras kompetens, utan också på grund av hur roligt det är att arbeta med dem. När fler människor vill arbeta för dig på grund av dina tekniska och sociala talanger kommer många dörrar att öppnas för din karriär.