De Kunstmatige Intelligentie (AI) heeft een revolutie teweeggebracht in tal van sectoren, en marketing is daarop geen uitzondering. De razendsnelle vooruitgang in de AI-technologie zorgt ervoor dat bedrijven kunnen profiteren van bepaalde mogelijkheden, met als doel de betrokkenheid van klanten te vergroten en de verkoop te stimuleren. In dit artikel gaan we in op verschillende AI toepassingen en bekijken we hoe deze de ervaring van de klant kunnen verbeteren.

Op AI gebaseerde verkooptraining en -ondersteuning

AI kan een belangrijke rol spelen bij verkooptraining en -ondersteuning. Software zoals Second Nature, maakt bijvoorbeeld gebruik van conversatie technologie om echte gesprekken met verkopers te simuleren. Dit is een geweldige manier om verschillende verkooptechnieken te testen en te verbeteren, in een stressvrije en risicovrije omgeving. Een ander voorbeeld is Yuma AI Ticket Assistant, die op zijn beurt helpt bij het opstellen van procedures voor klantenondersteuning. Hierbij kun je denken aan het automatisch opstellen van antwoorden op vragen van klanten, en verbinding maken met helpdesk software zoals Gorgias.

De klanten ervaring verbeteren met AI

AI wordt ook gebruikt om de klantervaring op verschillende platforms te verbeteren. TheLoops AI is beschikbaar voor het CX-platform en levert een klantenanalyse, realtime probleemoplossing, bewaking van de kwaliteit en meer, om bedrijven te helpen de ervaring van klanten te verbeteren. Echowin is een andere AI-gebaseerde oplossing voor call management. Het helpt bedrijven bij het beheren van verbindingen, het beantwoorden van vragen van klanten en het biedt een volledig real-time overzicht van alle interacties met klanten.

AI-gestuurde personalisatie in de detailhandel

AI-gestuurde personalisering kan heel wat verandering veroorzaken in de sector van detailhandel, door in te spelen op de behoeften en motivaties van klanten. De hedendaagse detailhandel is een mix van online digitale en fysieke in-store ervaringen, waardoor omnichannel klanten personalisatie veel invloed kan hebben. AI en machine learning kunnen het gedrag van consumenten in winkels en webshops volgen, om de aankoopintentie en de belangrijkste factoren voor de verkoop te bepalen. Deze AI-gestuurde digitale personalisering in combinatie met traditionele retail, is cruciaal voor het verbeteren van de klantervaring.

Emotie AI: het leren kennen van menselijke emoties

Emotion AI, ook wel bekend als affective computing, is een reeks technologieën die AI gebruiken om menselijke emoties te leren kennen en aan te leren voelen. Deze technologie analyseert tekst-, video- en audiogegevens, om menselijke signalen te interpreteren. Experts verwachten dat de markt voor emotie detectie tegen 2027 meer dan 42 miljard dollar zal bedragen, dankzij de talrijke praktische toepassingen. Emotion AI zal waarschijnlijk tegen die tijd worden toegepast in reclame, call centers, geestelijke gezondheidszorg en andere industrieën. Het kan een essentieel instrument zijn voor het verbeteren van de betrokkenheid van klanten, evenals de verkoop.