Moet Je een Huisdieren Verzekering Nemen?

153

Het bezitten van een huisdier komt met tal van verantwoordelijkheden. Het is veel meer dan het hebben van een harige vriend, om je te knuffelen. Bij het in huis nemen van een hond betekent dit: wandelingen maken, afspraken bij de dierenarts, vaccinaties, en erger nog, ziekenhuisopnames. Het hebben van een huisdier, is zoals het hebben van een extra gezinslid. Of je nu een honden- of een kattenliefhebber bent, er is één vraag die je jezelf moet stellen: is het verstandig om een huisdierenverzekering af te sluiten, om op het ergste voorbereid te zijn.

Soms komen onze huisdieren in situaties terecht, waarbij een ziekenhuisopname of een operatie onvermijdelijk is. Ik weet nog heel goed dat ik op 17 jarige leeftijd een kleine teckel had. Uit het niets, begon hij vreemd gedrag te vertonen en te bibberen. Het bleek dat hij een hondenziekte had en dit waarschijnlijk had overgenomen van de hond van de buren. Omdat ik een nog super jong was en geen huisdierenverzekering had, moest mijn puppy erg veel gedoe doorstaan. Uiteindelijk stierf mijn kleine Thor. Heb je ooit gehoord van economische euthanasie? Dat is wanneer een huisdier moet worden geëuthanaseerd in plaats van te worden behandeld, omdat de kosten te hoog zijn voor een gezin. Dat is precies wat mij is overkomen.

Helaas is mijn hond niet het enige huisdier dat dit heeft meegemaakt. Duizenden huisdieren over de hele wereld zijn afgemaakt, omdat hun baasjes de buitensporige kosten om voor ze te zorgen gewoon niet konden opbrengen. Dit is precies een van de redenen, waarom huisdiereigenaren een huisdierenverzekering afsluiten. De vraag is echter tot op welke hoogte een huisdier gedekt is door deze verzekering.

Net als de ziektekostenverzekering voor mensen, kent de ziektekostenverzekering voor huisdieren verschillende dekkingen en kosten. De kosten van een huisdierenverzekering zijn afhankelijk van veel factoren, waarbij je kunt denken aan: de leeftijd van je huisdier, het ras, de soort dekking en het gezondheidsprofiel. De namen voor de verschillende gradaties van verzekeringen variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij, maar ze hanteren over het algemeen drie soorten dekkingen: algemeen, ongeval, en ongeval + ziekte. De algemene dekking omvat de kosten voor vaccinaties, periodieke controles en tandheelkunde. Deze vorm dekt geen ziektes of ongevallen. De ongevallen verzekering spreekt voor zicht. Deze ongevallen omvatten lichamelijk letsel, vergiftiging en het inslikken van vreemde voorwerpen. Het pakket ongevallen + ziekte dekt zowel ongevallen als andere verwoningen en ziektes. Soms hebben huisdiereigenaren de optie om het algemene pakket bij deze polis toe te voegen. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal bijzondere opties toe te voegen aan de huisdierenverzekering en deze verschillen per aanbieder. Denk aan de kosten van een behandeling in het buitenland, de verzorging van het dier als de eigenaar in het ziekenhuis wordt opgenomen en een aansprakelijkheidsdekking als jouw huisdier iemand anders verwondt.

Een huisdierenverzekering kent ook een aantal aftrekposten en eigen bijdragen, net zoals onze eigen ziektekostenverzekering. Hou er rekening mee dat, vooraf bestaande aandoeningen eigenlijk nooit worden gedekt. Je moet ook eerst de rekening zelf betalen, voordat je deze krijgt vergoed van de verzekeraar. Meestal ontvang je ongeveer 80% van de totale kosten terug, maar soms kan dit ook 90% of zelfs 100% van de kosten zijn.

Afhankelijk van hoe gezond jouw huisdier is, is het verstandig om vooraf je huiswerk te doen. De meeste deskundigen raden af om de algemene dekking te kiezen. Omdat als je niet alle zorgopties gebruikt, je hiermee uiteindelijk geld verliest. Als je besluit om de ongevallen- en ziektedekking af te sluiten, kun je ook geld verliezen als je huisdier het hele jaar door gezond blijft. Als jouw dier echter wel ziek wordt, worden de behandelingskosten grotendeels vergoed. Daarom raad ik je aan om bij verschillende verzekeringsmaatschappijen te informeren, naar hun aanbiedingen en de dekking ervan. Vraag naar wat wel en niet is inbegrepen. Als de voordelen opwegen tegen de kosten, ga er dan voor.