Is een Baan als Elektricien een Goede Carrière Keuze?

130

Is het werken bij nutsbedrijven als elektricien een goed carrière pad?

Als je erover nadenkt om een carrière na te streven als elektricien, dan moet je tevens over om hiervoor een gepaste opleiding te volgen. Vaak worden er opleidingen aangeboden die twee jaar duren, waarbij je zowel theorie als praktijk onderwijs krijgt. Inclusief het verstrekken van een certificaat, als je deze opleiding succesvol hebt afgerond als student. Om de cursus (of opleiding) te voltooien, moeten studenten het programma af te ronden met een minimaal aantal studiepunten, die nodig zijn om af te studeren. Na deze opleiding is het tevens mogelijk om nog verder te gaan studeren en je nog verder te verdiepen in het vakgebied.

Na een paar jaar als elektricien te hebben gewerkt, kan het zijn dat je behoefte hebt aan een nieuwe uitdaging. Als elektricien kun je met alle soorten elektrische systemen werken, of ze nu ingewikkeld of eenvoudig zijn. Als je je hele carrière als elektricien doorbrengt, zullen je vaardigheden alleen maar beter worden. Zodat je in de toekomst een promotie kunt krijgen en meer geld kunt gaan verdienen met je huidige baan.

Als je er van houdt om dingen te repareren, dan is het werken als elektricien misschien wel iets voor jou. Als elektricien ben je altijd in bezig met met elektrische systemen en je weet dan ook precies wat je moet doen als er een storing optreedt. Veel mensen die voor deze baan kiezen, vinden het ook leuk om op bouwplaatsen te gaan werken. Omdat ze op die manier kunnen bijdragen aan het opbouwen van een gebouw, vanaf de start.

Als het je niets lijkt om veel onderweg te zijn, dat is een baan als elektricien waarschijnlijk niets voor jou. Het kan inderdaad lastig zijn om veel onderweg te zijn en zoveel te reizen. Als je iemand bent die graag thuis is of op één plek werkt, dan is de kans groot dat deze carrière niet geschikt is voor jou.

Elektricien zijn vergt veel fysieke activiteit en uithoudingsvermogen, om je taken uit te voeren. Omdat je veel onderweg bent moet je ook in staat zijn om zelfstandig te werken en zelf de bijbehorende spullen mee te nemen. Wat de loopbaanontwikkeling betreft, hebben de meeste elektriciens de mogelijkheid om hogerop te komen als ze een tijdje werken en ervaring hebben opgedaan.

Iets anders dat je misschien niet zo snel verwacht, is dat elektriciens niet alleen dingen repareren. Ze installeren bijvoorbeeld ook nieuwe systeem en zorgen ervoor dat alles op de juiste manier werkt. Als je iemand bent die graag bezig blijft, dan is het wellicht een fijn idee om iedere dag iets nieuws te doen. Misschien is een baan als elektricien dan wel iets voor jou.

Als elektricien werk je meestal acht uur (of meer) per dag en minstens vijf dagen per week. Sommige elektriciens maken overuren om extra geld te verdienen en mogelijk een promotie te ontvangen. Om een promotie te krijgen, moet je als elektricien vaak overuren maken gedurende een bepaalde periode. Wat overwerk betreft, kun je meestal meer dan veertig uur per week werken en met name in de zomerperiode.

Conclusie

Zoals je ziet, is het niet altijd gemakkelijk om elektricien te zijn, maar het biedt ook veel voordelen. Elektriciens komen in aanraking met veel verschillende uitdagingen en elke dag zal anders en nieuw zijn. Denk aan het voorzien van elektra, bij de bouw van een nieuw huis. Elektriciens zijn ook in staat om mensen te helpen elektrische systemen in hun huizen en kantoren te repareren, zodat ze een stabiele en veilige plek hebben om te werken en te leven.