Tips Voor het Verlagen van de Hypotheekbetaling

325

Als je op zoek bent naar ademruimte en de druk van jouw maandelijkse hypotheekbetaling wil afhalen, dan ben je zeker niet de enige. Hier zijn een paar tips, om de hypotheekrente direct te verlagen.

Bron: mailtoself

Weg met de hypotheekverzekering

Een hypotheekverzekering is een verzekering die je afsluit, om je woonlasten te verzekeren als je een huis koopt. Dit doe je voor het geval je werkloos of arbeidsongeschikt raakt en je als het ware het verlies van inkomen beschermt. Een manier om je hypotheek te verlagen is om deze verzekering stop te zetten. Hou er wel rekening mee dat het niet altijd mogelijk is. Als de verzekering is verbonden aan de hypotheek zelf, zal de verstrekker hiermee akkoord moeten gaan. Hou zelf ook rekening met de gevolgen als je daadwerkelijk je inkomen verliest, oftewel het worst case scenario. Het is goed om de voor- en tegens tegen elkaar af te wegen, voordat je een besluit neemt. Je kunt ook overwegen om de overlijdensverzekering stop te zetten, als je deze bijvoorbeeld hebt afgesloten samen met je partner.

Bron: fca

Kijk rond voor lagere hypotheekrente of verzekeringstarieven

Het kan slim zijn om rond te kijken of het zinvol is om je hypotheek over te sluiten. Hiervoor moet je wat onderzoek doen en rond moeten kijken bij verschillende hypotheekverstrekkers. Hoewel het voordeling kan zijn, kan het herfinancieren van je hypotheek ook nadelige gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat je altijd advies inwint van een onafhankelijke hypotheekadviseur, iemand die er geen baat bij heeft of je jouw hypotheek wel of niet herfinanciert. Verdiep jezelf ook in de materie, zodat je weet waar je het over hebt als je uiteindelijk besluit om dit te doen. Hetzelfde geldt overigens ook voor je verzekeringen, misschien zijn er wel aanbieders die je een voordeligere verzekering kunnen aanbieden. Zodat je maandelijks minder hoeft te betalen, maar wel een bepaalde mate van zekerheid behoudt. Daarnaast is het mogelijk om de dekking van je lening te herzien en te controleren, misschien betaal je wel een onnodig bedrag.

Evalueer de onroerende voorheffing

Onroerende voorheffing is een belasting die in o.a. in België wordt geheven op onroerende eigendommen. De onroerende voorheffing is gebaseerd op de belastingaanslag. Als de taxateur jouw woning te hoog heeft gewaardeerd, bestaat de mogelijkheid dat je daardoor meer belasting betaald. Maar vergeet niet, dat hetzelfde ook andersom geldt. Een hertaxatie kan dus in bepaalde gevallen zinvol zijn, om het bedrag te verlagen.

Bron: acu