Hoe Zoom synoniem werd met 2020

619

Als je aan 2020 denkt, weet ik vrijwel zeker dat je het ook associeert met het woord Zoom. Voor het geval je het geluk had in complete onwetendheid te leven: Zoom is video-conferentiesoftware. Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was om online vergaderingen te houden, is het dankzij de pandemie een plek geworden om online lessen te geven, spelletjesavonden met het gezin te organiseren, of gewoon om bij te praten met vrienden.

In december 2019 had Zoom nog maar tien miljoen dagelijkse gebruikers, maar in april 2020 is dat aantal gegroeid tot meer dan driehonderd miljoen deelnemers. Dit komt echter niet als een verrassing. Nu scholen en kantoren in vrijwel alle delen van de wereld gesloten blijven, is Zoom een geweldig hulpmiddel om te gebruiken. Welke keuze heb je als je maar twee opties hebt: online vergaderen of persoonlijk vergaderen, als dat nodig wordt geacht?

Dit succes is echter niet door puur geluk tot stand gekomen, en al helemaal niet van de ene dag op de andere. Jarenlang heeft het bedrijf zich ingespannen om van Zoom de dienst te maken die we vandaag de dag kennen. Zoom geeft je de mogelijkheid om je aan te melden voor een account waarmee je gratis tot honderd deelnemers gedurende veertig minuten kunt ontvangen. Er zijn ook geen beperkingen aan het chatten tijdens een één-op-één gesprek. Zoom geeft je ook de optie om te upgraden naar Pro, Business, of Enterprise om toegang te krijgen tot nog meer functies. Hier hangt wel een prijskaartje aan. Desalniettemin viel dit goed in de smaak bij bedrijven, aangezien de gratis optie van Skype slechts beperkt was tot vijftig deelnemers. Daarnaast is het leuke van Zoom dat je verschillende achtergronden kunt toevoegen, of het nu de standaard achtergronden zijn of een foto die je zelf hebt geüpload.

In de beginfase van de pandemie heeft Zoom de limiet van veertig minuten voor accounts voor onderwijsinstellingen verwijderd, toen steeds meer leerkrachten overgingen op afstandsonderwijs. Op dit moment maken meer dan 25.000 onderwijsinstellingen in 25 landen gratis gebruik van Zoom.

Het is een zodanig populair platform geworden dat het woord Zoom ook een werkwoord is geworden, net zoals Google googlen is geworden. Helaas heeft deze groeiende populariteit ook een keerzijde. Eric Yuan, de oprichter en CEO van Zoom, wordt nu geconfronteerd met problemen op het gebied van privacy en online pesterijen. Er zijn gevallen geweest waar online hackers openbare vergaderingen konden binnendringen om bijvoorbeeld berichten met pornografische beelden te sturen naar de deelnemers van de vergaderingen. Het bedrijf doet nu zijn best om ervoor te zorgen dat de gegevens van de gebruikers veilig blijven.

Of Zoom ook na de pandemie een populair medium zal blijven, is nog moeilijk te zeggen. Hoewel het toch wel waarschijnlijk is dat zelfs wanneer alles weer ‘normaal’ wordt, online vergaderen voor veel bedrijven nog steeds de belangrijkste optie zal zijn.