Bezorging zonder mensen nu toegestaan in Californië

641

Het Amerikaanse robotica bedrijf Nuro is nu het eerste bedrijf dat toestemming heeft om automatische bezorgingen uit te voeren in Californië. Eerder dit jaar kregen zij een vergunning om hun robots in de praktijk te testen en het bedrijf zal klanten voor de dienst kunnen laten betalen.

Zoals verklaard door het hoofd juridische zaken is het bedrijf van plan om “zijn eerste introductie in Californië aan te kondigen met een gevestigde partner.” Hoewel ze deze samenwerking nog niet bekend hebben gemaakt, zal de dienst meer dan waarschijnlijk gebruik maken van Nuro’s volledig zelf-rijdende Prius-voertuigen. Toch is het bedrijf nog steeds van plan om in de nabije toekomst hun eigen R2-robots op de markt te brengen.

De vergunning – zoals afgegeven door de California DMV – zal het bedrijf alleen toestaan om zijn bezorgdiensten uit te voeren in het grootste deel van Silicon Valley, wat zal betekenen dat technische werknemers ruim binnen deze zone zullen vallen.

Met de vergunning worden wel extra beperkingen opgelegd aan de dienstverlening, namelijk dat de Prius op de openbare weg mag rijden met een maximaal toegestane snelheid van 35 km/u, terwijl de bots slechts 25 km/u mogen rijden. Als je had verwacht dat de leveringen nog steeds door zouden gaan bij slecht weer, dan moet je daar misschien nog eens goed over nadenken. Beide machines mogen alleen werken in “goede weersomstandigheden.”

Nuro is opgericht door twee ex-Google ingenieurs en is het enige bedrijf naast Google’s Waymo dat een vergunning heeft kunnen krijgen om zelf-rijdende auto’s op straat te testen. Nu heeft het Google voorbijgestreefd met het binnenhalen van de vergunning en kunnen zij er een winstgevend bedrijf van maken in hun thuisstaat. Het is echter een heel ander verhaal in Arizona, waar Waymo wordt gebruikt om betaalde ritten te maken met zijn zelf-rijdende auto’s.