Mahkeme Apple’ın App Store’daki Değişiklikleri Erteleme Talebini Reddetti

1529

Epic Games ve Apple arasındaki dönüm noktası niteliğindeki hukuk mücadelesinin bir sonucu olarak, ABD’li bir federal yargıç Apple’ın App Store’daki değişiklikleri erteleme talebini reddetti. Apple yasal mücadeleyi kazanmış olsa da, geliştiricilerin müşterilere Apple dışı ödeme seçeneklerini teklif etmelerini artık yasaklayamayacak.

Credit: wired

Apple bu karara itiraz etti ve itirazı devam ederken değişikliğin uygulanmasını ertelemek için izin başvurusunda bulundu. Artık uygulama geliştiricisi, Apple’ın ödeme sistemini kullanmayan müşterilerden Apple dışı ödeme seçeneklerini kullanmalarını talep edebilecek. Böylece geliştiricilerin Apple’ın satışlardan aldığı %15-30’luk kesintiyi ödemesine gerek kalmayacak.

Credit: wccftech

Eylül ayında Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers, Apple’ın App Store’u yönetme biçimiyle tekel oluşturmadığına karar verdi. Ayrıca Apple’ın talep ettiği ücretlerin de yasadışı olmadığını söyledi. “Başarı yasa dışı değildir” diye yazdı. Ayrıca kararında, “Apple’ın talebi, bu mahkemenin bulgularının seçici bir okumasına dayanıyor ve ihtiyati tedbir kararını destekleyen tüm bulguları göz ardı ediyor” dedi.

Credit: economictimes

Ayrıca kararında, “Apple, belki de kurallar oluşturmak için zamana ihtiyaç duyması dışında, mahkemenin tedbir kararının iddia edilen yıkıma neden olacağına inanması için inandırıcı bir neden sunmamıştır.” diye yazdı. Ardından şunları ekledi: “Bağlantılar uygulama incelemesi ile test edilebilir. Kullanıcılar tarayıcıları açabilir ve aynı etkiyi yaratmak için bağlantıları yeniden yazabilir; bu sadece uygunsuz bir durumdur ve bu da sadece Apple’ın işine yarar.”