Yunan Hükümeti ve Microsoft Arasında Yeni Anlaşma

1001

Antik Olympia’nın artık dijital olarak korunacağı tahmin ediliyor. Zira geçtiğimiz günlerde Yunan hükümeti ile Microsoft arasında yeni bir anlaşma imzalandı. Bu işbirliği Olimpiyat Oyunlarının orijinal evinin restore edilmesine yardımcı olabilir.

Credit: western-greece

Alanın haritasını çıkarmak için yapay zekanın kullanılacağı söyleniyor. İleri düzey artırılmış gerçeklik de bu tarihi mekanı restore etmek için kullanılacak. 2000 yıldan daha uzun bir süre önce Olimpiyat oyunlarının merkezi olan bu alanı izleyiciler artık kendi gözleriyle keşfedebilecekler. Microsoft’un bu projeyle Facebook’a rakip olmayı hedeflediği düşünülüyor. Kısa bir süre önce Facebook, metaverse olarak adlandırılan bir yapı oluşturarak iş stratejisini yeniden şekillendireceğini açıklamıştı.

Credit: thoughtco

Microsoft ekibi Minecraft ve diğer oyunları dönüştürmeye hevesli. Bu teknoloji devi daha sürükleyici 3D dünyalar inşa etmeye çalışıyor. Şirket bu nedenle Yunan hükümeti ile bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma sayesinde insanlar herhangi bir yerden bu alanı uzaktan gezebilecekler. Artırılmış gerçeklik mobil uygulaması ile bizzat kullanılabilir. Atina’daki Olimpiyat Müzesini fiziksel olarak ziyaret edenler, akıllı gözlük HoloLens aracılığıyla sitenin dijital bir versiyonunu hissetme deneyimine sahip olabilirler.

Microsoft şimdi de Kültürel Miras girişimi için teknoloji şirketi Iconem ile ortaklık yapıyor. Iconem, tarihi mekanları 3 boyutlu olarak dijitalleştirme konusundaki uzmanlığıyla tanınıyor. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, “Bu teknolojinin kültürel etkileri sonsuz. Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler ilk kez demokrasinin doğduğu yer olan Olympia antik kentini sanal olarak ziyaret edebilecek ve tarihi ilk elden deneyimleyebilecekler.”

Credit: greeka

Microsoft Başkanı Brad Smith, “Antik Olympia’yı dijital olarak koruma projesi, kültürel miras alanında çarpıcı bir başarıdır; dünyaya fayda sağlamak ve gelecek nesillere geçmişimizi keşfetmek için yeni yollar sunmak üzere insanlığı ve en son teknolojiyi bir araya getiriyor” dedi.