Emekliliğinizi mi Planlıyorsunuz? Bu Faktörleri Düşünün!

3552

Bir çoğumuzun hayatımız boyunca sürekli olarak çalışmasının birçok nedeni var. Bu nedenlerden en yaygınlarından biri, zamanı geldiğinde emekliliğimizin tadını çıkarmak istememiz. Hepimizin bir emeklilik yaşı hedefi olduğunu biliyorum, ancak sorun şu ki bazılarımız bunu gerçekten derinlemesine düşünmüyor. Emeklilik, çalışmayı bırakmak istediğiniz bir yaştan daha fazlasıdır; finansal bir karardır. Rahat bir emeklilik hayatına hazırlanmak için emeklilik planı yapmaya başladığınızda göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler vardır. Endişelenmeyin, başlamak için asla erken değil.

Enflasyon

Olay şu, şimdiki hiçbir şeyin maliyeti 5, 10 veya 30 yıl sonra aynı olmayacak. Bunun nedeni enflasyon denen bir şey. Enflasyon, para biriminin değerinin değişmesi ve bu nedenle zaman içinde mal ve hizmetlerin maliyetlerinin etkilemesidir. Burada anlatmak istediğim şey, satın alma gücünüzün 10 yıl içinde çok daha farklı olacağı. Şans eseri şu anda New York’ta sadece 1.000$’a bir daire kiralayabiliyorsanız, 2030 yılına gelindiğinde yapmanızın kesinlikle hiçbir yolu olmayacak.

Yaşam maliyeti

Emekliliği planlarken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer faktör de nerede yaşamayı planladığınızdır. Pahalı şehirler daha yüksek yaşam maliyeti demektir. Daha yüksek yaşam maliyeti, daha fazla tasarruf gerektiği anlamına gelir. Yaşam, yemek, hobiler, sağlık hizmetleri vb. için maliyetleri dikkate almalısınız.

Yaşam tarzı

Bu bahsettiğim ikinci faktöre bağlı. Emekli olduğunuzda yaşam maliyetinin yanı sıra yaşam tarzınızı da hesaba katmanız gerekir. Çalışmamak, tüm günlerinizi evde geçireceğiniz anlamına geliyor ve eminim ki emekliliğinin tamamını içeride geçirmeyi düşünmüyorsunuz. Kulüplere katılmayı düşünüyor musunuz? Her gün öğle yemeği için arkadaşlarla buluşacak mısınız? Haftada bir akşam yemeği partileri mi düzenleyeceksiniz? Yaşam tarzınız ne kadar cömert olursa, emeklilik için o kadar fazla para biriktirmiş olmanız gerekir.

Sağlık Giderleri

Kabul etsek de etmesek de yaşlandıkça daha fazla sağlık harcamamız olacak. Bu nedenle kesinlikle göz önünde bulundurmanız gereken bir şey var. Yaşlılık, doktora daha sık kontrole gitmek demektir. Tüm masrafları karşılayan gerçekten iyi bir sigorta şirketiniz yoksa doktor ücretleri, ilaçlar ve benzerleri için cebinizden daha sık ödeme yapmanız gerekecektir.

Sosyal Güvenlik

Son olarak sosyal güvence var. Sosyal güvenlikten ne kadar emekli maaşı alacaksınız? Bu, emekliliğiniz boyunca sizi desteklemek için yeterli olacak mı? Yeterli değil diyorsanız buna aylık ne kadar eklemelisiniz ve bu yeni hesapla ne kadar para biriktirmelisiniz?

Bu faktörleri dikkate almaya başlar başlamaz, emekliliğinizi desteklemek için her yıl n