Sizi Gün Boyunca Üretken Tutacak 3 Yöntem

6325

Evden çalışmak, etrafınızın dikkat dağıtıcı şeylerle dolu olduğu anlamına gelir. Sizi görecek kimse yoktur. Yemek yemekten ara vermeye veya daha da kötüsü uyuklamaya, evden çalıştığınızda etrafınız dikkat dağıtma potansiyeli olan şeylerle doludur. Ben, dikkat süremin kısa olması nedeniyle sürekli olarak dikkatimi dağıtan şeylerin kurbanı oluyorum. Ancak bu durumda geçen aylar boyunca yavaş yavaş gün boyunca dikkatimi daha iyi korumanın ve dikkat dağılmasına daha az eğilimli olmanın yollarını bulmaya başladım.

Yapılacaklar Listesi Yapın

Bu, önümde yoğun bir gün olduğunu bildiğimde yaptığım bir şey. Hafta sonları ev işlerinden başka yapacak bir şeyim olmadığında bile bir yapılacaklar listesi hazırlarım. Bu listeyi oluşturmak, o gün tamamlamak istediğim işlerin farkında olmama yardımcı oluyor. Kendimi daha sıkı kontrol etmek için listeye bir de zaman sınırı koydum. Örneğin, 9’dan 10’a çamaşır katlama vb. yazıyorum. Eğer listeye bir zaman sınırlaması koymazsam işimi erteleme eğiliminde olduğumu fark ettim. Zaman sınırları belirlemek, yapmam gereken işlere odaklanmamı ve aynı zamanda geçen zamanın da farkında olmamı sağlıyor. Ayrıca, yapılacaklar listesindeki bir şeyi yapıldı olarak işaretlemek kadar tatmin edici bir şey daha yok. Yapmanız gereken işlere bağlı olarak illa bir zaman sınırı belirlemeniz gerekmez. Yapılacakları not ettiğiniz sürece daha üretken bir güne bir adım daha yakınsınız.

Dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulun

Dikkat dağıtıcı şeyler tüm üretkenliğin baş belasıdır. Sadece e-postalarınızı kontrol edeceğinizi söylüyorsunuz ve bir bakmışsınız 20 dakika geçmiş ve Instagram’da boş boş geziniyorsunuz. Bu nedenle mesai saatlerinde dikkatinizi dağıtabilecek her şeyden kurtulmalısınız. Bunu yapmak için önce dikkatinizi dağıtan şeyleri belirlemeniz gerekir. Bu telefonunuz mu? Kapatın veya çalışma masanızdan uzakta bir yerde tutun. Dikkatinizi dağıtan tüm bu şeyleri belirlemek ve bunlardan kurtulmak, değerli zamanınızı işinizle ilgili olmayan bir şey yaparak boşa harcamamanızı sağlayacaktır.

Reddedin ve iş bölümü yapın

Gün boyunca verimsiz hissetmemizin bir başka nedeni de boyumuzdan büyük işlere kalkışmamızdır. Burada bahsettiğim her şeye evet demek, her şeyi kendimiz yapmak (ve her şey derken gerçekten de HER ŞEYDEN bahsediyorum) ya da sorumluluk almamak. Sınırları belirleyin. İş yükünüz ezici boyutlara ulaştıysa ve biri sizden bir şey yapmanızı istiyorsa onu reddedin. “Çok üzgünüm ama bu göreve uygun değilim/şu anda bunu üstlenemem” deyin. Başka bir ipucu, yapmanız gereken görevleri kategorilere ayırmaktır. En yüksek önceliğe sahip olanları listeleyin. Başkalarına devretme izniniz olan ve devredebileceğiniz görevler varsa bunu yapın ve elbette, işin yapılması için güvendiğiniz kişileri seçin.

Bunlar, daha verimli bir gün geçirmenize yardımcı olacak 3 basit yöntemdir. Bazılarına alışmak biraz zaman alabilir, ancak işinizi bitirmeye odaklandığınız sürece sizin için sorunsuz bir yolculuk olacaktır.