Bu Beceriyle Profesyonel Yaşamınızı Güçlendirin

6656

Hayatımızda hepimizin karşısına favorimiz olan bir patron veya iş arkadaşı çıkmıştır. Peki bu kişilerin neden en favoriniz olduğunu tam olarak biliyor musunuz? Onlarla çalışmanın, ofisteki herkesin biraz daha onlar gibi olmasını dilemenize neden olan farkı neydi? Onlarla çalışmaktan neden zevk aldınız? Nasıl bir kişi olduklarının bu konudaki belirleyici faktör olma ihtimali çok yüksek. Belki onlarla çalışmak gerçekten kolay geliyordu ya da belki onlarla çalışırken size her zaman duyulduğunuzu ve desteklendiğinizi hissettirdiler. Başka bir deyişle, büyük kişilerarası becerileri çok yüksekti. Ne yazık ki tüm iş arkadaşlarınız bu yeteneğe sahip olmayacaklar. Neyse ki doğru ipuçları ve püf noktaları ile sevdiğiniz iş arkadaşlarınızdan veya patronlarınızdan birine dönüşebilirsiniz.

Kişilerarası beceriler, çok basit bir şekilde söylemek gerekirse insan becerilerinizdir. Biraz daha karmaşık terimlerle söylersek, bir kişinin başkalarıyla iyi bir ilişki kurmak için kullandığı davranışlardır. İyi kişilerarası beceriler patronunuz, iş arkadaşlarınız veya müşterileriniz olsun, insanlarla iyi bir şekilde çalışmanıza olanak tanır. Kişilerarası beceriler, iyi bir iletişim becerisine ve yüksek duygusal zekâya sahip olmayı da içerir.

İster inanın ister inanmayın, herkes iyi iletişim becerilerine sahip olmayacaktır. Belki siz bile bu konuda sorun yaşıyor olabilirsiniz. Önemsiz bir şey yüzünden insanlarla yaşadığınız tüm çatışmaları tekrar bir düşünün. Etkili iletişim sayesinde bu çatışmalar kolayca aşılabilirdi. Etkili sözlü iletişim, anlatmak istediğiniz açık ve net bir şekilde duyurabilmek anlamına gelir. Düşüncelerinizi tutarlı bir şekilde ifade edebilmek için uygun beden dilini kullanmak anlamına gelir. Yazılı iletişimin bile etkili sayılabilmesi için açık ve kısa olması gerekir.

Aynı şey duygusal zekâ için de geçerlidir. Bana göre yüksek duygusal zekâ, tüm bunların en önemli noktasıdır. İletişim becerileriniz ne kadar iyi olursa olsun, empati eksikliğiniz varsa bunun tam olmadığına inanıyorum. Kendinizi bir kişinin yerinde hayal edebilmeli ve yaşadığı bir durumda nasıl hissedeceğini değerlendirebilmelisiniz. Bu şekilde onlara şefkat ve empati ile yanıt verebilirsiniz. Bir ekiple çalışırken diğer insanların duygularına duyarlı olmak çok önemlidir.

Peki, iyi kişilerarası beceriler kariyeriniz için neden önemlidir? En basitinden takımın daha iyi çalışmasına yardımcı olurlar. Bir ekip birlikte daha iyi çalıştığında daha fazlası başarılabilir. Bu aynı zamanda birlikte çalıştığınız kişilerden daha fazla tavsiye mektubu anlamına da gelir. Şöyle düşünün: Bir meslektaşınızı destekleme şansınız olsaydı ve gerçekten beğendiğiniz kişi ile çok kötü davranan arasında bir seçim yapmak zorunda kalsaydınız, kimi desteklerdiniz? Sevdiğin kişiyi, değil mi? Ve bu sadece yeteneklerinden dolayı değil, aynı zamanda onlarla çalışmaktan kadar büyük bir zevk olduğu için de olurdu. Teknik ve kişilerarası becerileriniz nedeniyle daha fazla insan sizin için çalışmak istediğinde, kariyeriniz için kesinlikle birçok kapı açılacaktır.