AB ve Birleşik Krallık’ta Yeni Drone Kuralları

9278

AB 2021 yılını drone kullanımına dair yeni kurallarla başlatmaya karar verdi. Kurallar, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından konuldu. Önceden dronelara dair kanunlar ülkeden ülkeye değişiyordu. Artık kanunların AB üyesi tüm ülkelerde, Norveç’te, İzlanda’da ve Lihtenştayn’da geçerli olacağı söyleniyor. Birleşik Krallık’ın da bu kararı izlemesi bekleniyor.

Yeni kurallar ışığında tüm droneların ilgili ülkenin havacılık kurumuna kaydedilmesi gerekiyor. Kurallar, yetkililerin sorumsuz veya yasadışı bir şekilde kullanıldıklarında droneların sahiplerinin kim olduğunu öğrenip onları takip edebilmeleri için konuldu. İster eğlence, ister ticari amaçlı drone uçurun – kanunlar herkes için aynı şekilde geçerli.

Yeni kurallar drone türlerini yüksek, orta ve düşük risk olarak kategorize ediyor. Düşük risk droneların izin almalarına gerek yok ancak kullanım limitlerine uymaları gerekiyor. Orta riskli dronelar ilgili havacılık kurumundan risk değerlendirmesine bağlı izin almalılar. Yüksek risk dronelar geçerli tüm havacılık kurallarına uymalılar.

Avrupa’da satılan düşük riskli dronelar için ürünün güvenlik, sağlık ve çevre koruma gereksinimlerini karşıladığını gösteren bir CE (Conformité Européenne/European Conformity/Avrupa uygunluğu) işareti olacak. Düşük risk kategorisindeki droneların ek kuralları olan alt kategorileri de var: A1, A2 ve A3. 250 gr’dan hafif dronelar A1 kategorisine girer ve insanların üzerinde uçmalarına izin verilir. A2 kategorisindeki dronelar 250 gr’dan ağır ancak 2 kg’dan hafif olanlar. İnsanların en az 50 m uzağında uçurulmaları gerekiyor. A3 dronelar ise 2 kg’dan daha ağırlar ve insanlarda uzakta uçurulmalılar.

Birleşik Krallık’taki drone kullanıcılarının 250 gr’dan ağır bir droneu insanların 150 m yakınında uçurmak istemeleri durumunda halen daha bir kullanıcı kimliğine sahip olmaları ve de Sivil Havacılık İdaresi’nin teori sınavını geçmeleri gerekiyor.

Dünyanın önde gelen drone üreticilerinden DJI bu yeni kuralları memnuniyetle karşıladı. DJI’nin 1 Ocak 2021 öncesi CE işareti içermeyen dronelar alan müşterileri için iki yıllık bir geçiş süreci olacak. Drone kullanıcılarının daha fazla bilgi için yerel yetkilileri ile iletişime geçmeleri gerekiyor.