Bu Üç İpucu ile Mali Durumunuz Üzerinde Kontrolü Elinize Alın

649

Mali durumunuzu ne kadar kontrol etmek isteseniz de bu kolay bir iş değil. Özellikle de başa çıkmanız gereken bir borcunuz varsa veya işsizseniz. İnsanların size düşünce şeklinizi değiştirmeniz gerektiğini söylemelerinden bıktığınızı biliyorum ama size söylüyorum, mali durumunuzu doğru bir şekilde yönetmenin anahtarı doğru bir zihniyet. Ve tabii bir de finansal okuryazarlık.

Paranızın Daha Bilincinde Olun

Parasal alışkanlıklarınızı düzeltmenin bir yolu paranızı nasıl harcadığınız konusunda daha bilinçli olmaktır. Efor sarf etmek için illa para harcadığınız bazı şeylerden vaz geçmenize gerek yok. Bunun yerine harcama alışkanlıklarınıza biraz daha dikkat edebilirsiniz. Para harcadığınız şeylerin ne kadarından vaz geçerseniz pes etmeniz ve eski alışkanlarınıza dönmeniz o kadar olası olur. Zira bunlardan vaz geçmek her gün aktif olarak bu kararı vermenizi gerektirir.

Borçlarınızı Kapatın

Para yönetmedeki en büyük düşmanınız borcunuzdur. Büyük bir borcun mali etkisinin yanı sıra başka etkileri de olabilir. Bu durumdaki en bariz seçenek borcunuzu ödemektir. Borcunuzun tam olarak ne kadar olduğunu bulun. Böylece bunu ödemek için bir bütçe planı yapabilirsiniz. Üç yol izleyebilirsiniz: Bir, her ay ödemeniz gereken minimum miktarı ödeyebilirsiniz. İki, ilk önce en yüksek faize sahip borcu kapatabilirsiniz. Üç, en düşün borcunuzu önce ödeyebilirsiniz.

Bütçenize Uyun

Şimdiye kadar bütçe hakkında pek çok şey duymuşsunuzdur. Ancak bütçenize uymanın gerçekten ne kadar önemli olduğunu gerçekten de anlıyor musunuz? Bir bütçe belirlenmiş bir tahmini harcama miktarıdır. Bütçe oluşturunca her ay neye ne kadar harcadığınızı takip edebilirsiniz. Örneğin keyfi harcamalarınız için 200₺ ayırırsanız bu alanda başka harcama yapamazsınız. 200₺ üzerinde harcama yapmak bütçenize uymadığınız anlamına gelir. Bütçenize uyma konusunda disiplininizi ne kadar sağlarsanız akıllı mali kararlar vermede de o kadar başarılı olursunuz.