Yeşil Yatırım Nedir, Ne Yapar

593

Yeşil Yatırım, sosyal sorumlu yatırım (SRI – socially responsible investing) ile ilgili olarak sıklıkla kullanılan bir terimdir. Bu tarz yatırımlar, Dünya’yı korumaya yönelik çalışan şirket veya projelere odaklanır. Örneğin alternatif enerji kaynaklarının üretimi ve keşfi, temiz hava ve su projelerinin hayata geçirilmesi ve bu çatı altındaki diğer her türlü çalışma.

Tek alanda hizmet sunan şirketlere yapılan yeşil yatırımlar kazançlarının büyük bir kısmını, hatta bazen tamamını, yeşil eylemler veya ürün gruplarından elde ederler.

Bir şeye yeşil sıfatını taktığınızda, ne demek istediğiniz biraz belirsiz olabilir. Ancak insanlar yeşil yatırım dediklerinde direkt veya dolaylı yoldan doğaya faydalı olduğuna inanılan faaliyetlere yapılan yatırımı kastederler.

Bu yine de çok geniş çaplı bir kavram olduğundan, bazı yatırımcıların sadece yenilenebilir yakıt üreten veya enerji tasarruflu teknolojiler üretenler gibi tek bir alana odaklanmış olan şirketlere odaklandıklarını görebilirsiniz. Bazı yatırımcılar da paralarını, sürdürülebilirlik elde etmek için kağıt çıktı almamayı veya geri dönüşüm yapmayı tercih ederek iyi iş uygulamaları yapan şirketlere yatırmayı tercih ederler.

Bu kısım biraz sıkıntılı olabilir. Bazılarına göre genel olarak “yeşil olmayan” bir endüstride yer alan ancak çevreye duyarlı iş uygulamaları yapan bir şirketten hisse almak yeşil yatırım sayılmaz. Bir petrol şirketine yatırım yapmayı buna iyi bir örnek olarak gösterebiliriz. Şirket kaynakları korumaya çalışsa ve yeşil faaliyetlere geçiş yapmaya başlasa da direkt olarak fosil yakıt yakarak küresel ısınmaya katkıda bulunuyor olmaları büyük bir tezat yaratabilir.

Bu kategorideki şirketlerin çoğu henüz genç şirketler olduklarından ve düşük cirolarla yüksek kazanç değerlerine sahip olduklarından “yeşil” şirketlere yatırım yapmak diğer stratejilerden daha riskli olabilir.  Ancak doğa dostu işletmeleri motive etmek yatırımcı için önemliyse, yeşil yatırım paralarını değerlendirmenin en iyi yolu olabilir.