Nye Droneregler i EU og Storbrittania

550

EU har bestemt seg for å starte 2021 med nye regler når det gjelder bruk av droner. Reglene ble lagt frem av the European Union Aviation Safety Agency, eller EASA. Tidligere har drone lover variert fra land til land. Denne gangen, skal det være i effekt over alle land i EU, Norge, Island, og Liechstenstein. Storbrittania har gått med på det, også.

Under de nye reglene, må alle droner være registrert med den tilhørende luftfartsmyndigheten til landet. Disse reglene ble satt til verk slik at myndighetene vet hvem eierene av droenene er, og kan finne de dersom dronen blir brukt ansvarsløst eller ulovlig. Uansett om du bruker en drone for fritidsaktiviteter, eller reklame, er reglene de samme.

De nye reglene har kategorisert dronetyper i høy, medium, og lav risiko. Lav-risiko droner trenger ikke å bli autorisert, men vil fortsatt bli utsatt for operative begransninger. Medium-risiko droner må skaffe autorisering fra den relevante luftfartsmyndigheten basert på en risiko evaluering. Høy-risiko droner må følge alle nødvendige luftfartsregler.

For lav-risiko droner solgt i Europa, vil det bli en CE (Conformité Européenne/Europeisk Samsvar) merke, som indikerer at produktet har møtt sikkerhet, helse, og moljøbeskyttelses krav. Droner som hører til lav-risiko kategorien vil også ha en underkategori med fler regler: A1, A2 og A3. Droner som veier mindre enn 250g hører til A1 kategorien, og er lov til å fly over mennesker. Droner som hører til A2 kategorien er de som veier med enn 250g men mindre en 2kg, de må bli flydd minst 50m unna folk. A3 droner er droner som veier mer enn 2kg, og må bli flydd langt vekk fra mennesker.

For droneflyvere som bor i Storbrittania, er det fortsatt krav om å ha en flyver ID og bestå the Civil Aviation Authority’s test før de kan fly en drone som veier mer enn 250g innen 150m fra et annet menneske.

DJI, en av verdens mest kjente drone produsenter, har gått med på de nye reglene. Det vil være en overgangsperiode på to år for DJI kunder som kjøpte dronene sine før 1. Januar 2021 som ikke har CE merket. Drone operatører blir nødt til å sjekke med lokale myndigheter for fler detaljer.