Zararlı İçerikler Sosyal Medyada Sansürlenmeli mi?

1669

Yanlış iddialar veya yanıltıcı bilgiye dayalı içerikler sosyal medyada viral hale gelerek şiddetin nedeni oluyor. Bazen yanlış bilgi içeren içeriklerin ölüm kalım sonuçları olabiliyor. Özellikle de söz konusu olan bilimi anlamak ve sağlıkla ilgili kararlar almak olduğunda.

Credit: skysports

Ancak bazı sosyal bilimciler, içeriğin kaldırılmasının nihai çözüm olup olmadığı sorusunu gündeme getirmiştir. Bilgiyi kaldırmanın sansüre çok benzeyebileceğini ve insanları herhangi bir konuda seslerini yükseltmekten caydırabileceğini iddia ettiler. Ayrıca gerçeklerin tartışılmaması gerektiğini ve bunun gelecekteki değişiklikler için önemli bir kanıt olabileceğini belirttiler.

Credit: marketinginsidergroup

Dünyanın kesintisiz faaliyet gösteren en eski bilim kurumu Royal Society, en yeni bilgi iletme yöntemlerine meydan okuyor. Sosyal medyanın algoritmalarını, yanıltıcı içeriğin viral hale gelmesini önleyecek şekilde ayarlamasını öneriyorlar. Yanlış iddialar üzerinden para kazanan kişilere karşı adımlar atılmasını önerdiler.

Royal Society, “İçeriğin kaldırılması güvensizlik duygularını arttırabilir ve başkaları tarafından yanlış bilgi içeriğini teşvik etmek için istismar edilebilir” diyor. Bu durum “yanlış bilgi içeriğini… internetin ele alınması daha zor köşelerine yönlendirerek yarardan çok zarara yol açabilir.”

Credit: communitypsychology

Ancak yanlış bilginin internette yayılma biçimi üzerinde çalışan uzmanlar bu iddiaya katılmıyor. Onlar hala çok zararlı, açıkça yanlış ve çok geniş bir alana yayılan bir içeriği kaldırmanın en iyi çözüm olduğuna inanıyorlar.