Güney Afrika’da Güneşten Gelen Yenilenebilir Enerji Nasıl Daha İyi Kullanılır?

1132

Birleşik Krallık yıllık ortalama 1.500 saat güneş ışığı alırken, Güney Afrika’nın yıllık ortalama güneş ışığı mevcudiyeti 2.500 saatten fazladır. İngiltere yıllardır bu doğal enerji kaynağını kullanarak elektrik üretiyor. Ancak Güney Afrika’nın birincil elektrik kaynağı kömür.

Credit: hindustantimes

Güney Afrika dünyanın en fazla karbondioksit salan 12. ülkesidir. Küresel Karbon Atlası’na göre Afrika’da en fazla karbondioksit salan ülke Güney Afrika’dır. Dolayısıyla yenilenebilir enerjiye geçişin bir şekilde gerçekleştirilmesi çok acil.

Credit: ethiopiangazette

Afrika’nın en büyük sera gazı yayıcısı Eskom, kömürle çalışan elektrik santrallerini 2050 yılına kadar kapatmak için büyük bir plan yapıyor. Devlet elektrik dağıtım şirketi yenilenebilir enerjiyi benimsemeyi öne çıkarıyor. Gelecek nesillerin enerji arzı tablosunda köklü bir değişim yaşanması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde COP26 iklim zirvesinde ABD, AB, İngiltere, Fransa ve Almanya, Güney Afrika’nın yenilenebilir enerjiye geçişini desteklemek için 8,5 milyar dolar taahhüt etmeyi planladı. Eskom’un CEO’su André de Ruyter bu girişimin Güney Afrika’nın “yeni ve iddialı” hedeflere ulaşmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Credit: ep-bd

Ancak asıl endişe Eskom’un böylesine büyük bir dönüşümü gerçekleştirebilecek kapasitede olup olmadığıdır. Zira şirketin halihazırda 27 milyar dolarlık bir borç yükü var ve bu da mevcut sorunlu altyapıya düzenli yatırım yapılmasını engelliyor.