Uzaktan Liderlik Nedir?

1017

Uzaktan liderlik, küresel ekonomilerde giderek büyüyen bir kavramdır. Bir ekibe uzaktan liderlik etmeyi ifade eder. Özellikle bu koronavirüs salgınında birçok şirket uzaktan faaliyet gösteriyor. Ekiplerin çoğu görevlerini uzak bir yerden yerine getiriyor. Dolayısıyla, uzaktan liderlik herhangi bir ekibe liderlik etmek için önemli bir teknik haline geliyor.

Credit: slidebazaar.com

Uzaktan liderlik, normal liderlikten oldukça farklıdır. Uzaktan liderlikte fiziksel ve yüz yüze temas yoktur veya sınırlıdır. Normal liderlikte hızlı bir toplantı, bir merhaba, öğle yemeği molasında sohbet ve iyi iş için sürekli takdir gibi şeyler mümkün olabilir. Ancak uzaktan liderlikte, ekibin resmi iletişim için zoom toplantısına, slack’teki kısa mesaja veya e-postaya güvenmesi gerekir.

Credit: forbes.com

Uzaktan liderliği etkili kılmak için liderlerin düzenli iletişim ve takip toplantılarını vurgulaması gerekir. Liderlerin ilerlemeyi izleyebilmesi ve geri bildirim sağlayabilmesi için çevrimiçi iş izleme tekniklerinin kullanılması önemlidir.

Credit: chieflearningofficer.com

Uzaktan çalışanlar için en iyi liderlik tarzı katılımcı liderliktir. Bu liderlikte, liderler çalışanlarını iş kararları hakkında girdi sağlamaya davet eder. Onları hedef belirleme, karar alma ve planlama süreçlerine dahil etmek demokratik bir tarzdır. Böylece çalışanların bağlılığı ve sorumlulukları artar ve kendilerini daha güçlü hissederler.