Aktif Dinleme Becerilerinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

1211

Aktif dinleme, konuşmacıyı dikkatle dinlediğiniz bir süreçtir. Geri bildirim vermek ve konuşmacının beden dilini gözlemlemek de aktif dinlemenin önemli parçalarıdır. Ayrıca konuşmacının duygularına karşı empatik olmanız gerekir. Bu etkili iletişimin önemli bir parçasıdır. Dinleme sanatının en iyi aktif dinlemede hayat bulduğunu unutmamalısınız.

Credit: thoughtco.com

Aktif bir dinleyici olmak için dikkatinizi vermeniz yeterlidir. Çünkü dikkatli olmak aktif dinlemenin anahtarıdır.  Bu nedenle dikkatinizi vermenizin önünde engel oluşturabilecek dikkat dağıtıcı düşüncelerden ve dış tetikleyicilerden kaçınmanız gerekir.

Credit: inc.com

Aktif katılımı sağlamak için açık uçlu sorular sorun. Bu şekilde konuşmacılardan ayrıntılı yanıtlar alabilirsiniz. Duygu ve tutumları paylaşmak da yararlıdır. İletişim iki yönlü olmalıdır, böylece verimli sonuçlar verebilecek etkileşimli bir görüşme ortamı yaratılmış olur. Ayrıca derinlemesine sorular sormanız ve konuşmacının duygularına dikkat etmeniz gerekir. Konuşmanın özetini yapabilir veya konuşmacıya yardımcı olabilirsiniz.

Credit: brewminate.com

Aktif dinlemenin hem kişisel hem de profesyonel yaşamınızda pek çok faydasından yararlanabilirsiniz. İnsanlarla gerçek bağlantılar kurmanıza yardımcı olacaktır. İşyerindeki ağları geliştiren etkili bir beceridir. Ayrıca kendini güçlendirmek için de önemli bir araçtır.