ABD Merkez Bankası Yükselen Enflasyonu Kontrol Altına Almak İçin Teşvik Programında Kesintiye Gidecek

3006

Federal Rezerv, koronavirüs salgını sırasında ABD ekonomisini güçlendirmek için uygulamaya koyduğu aylık desteği azaltmaya başladığını açıkladı. Şimdi de ABD merkez bankası yüksek enflasyona tepki olarak teşvik programında kesintiye gitmeyi planlıyor. Ancak süreç kademeli olarak yürütülecek. Teşvikin Mart 2022’ye kadar sona ermesi bekleniyor.

Credit: ramseysolutions

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, ” Bu yıl ekonomik faaliyetler, aşılamalardaki ilerlemeyi ve ekonominin yeniden açılmasını yansıtacak şekilde güçlü bir hızda genişleme yolunda ilerliyor.” ifadelerini kullandı. Sözlerine şunları da ekledi: “Benim görüşüme göre, maksimum istihdama doğru hızlı bir ilerleme kaydediyoruz.”

Credit: nj

Uzmanlar, faiz oranının 2022 yılının ilk yarısında yükseleceğini tahmin ediyor. Gösterge faiz oranlarının 2022 yılı sonuna kadar mevcut sıfıra yakın seviyelerden %0,9’a yükseleceği öngörülüyor.

Pandemi döneminde Federal Rezerv ekonomiye verdiği desteği azaltıyordu. Ancak enflasyon oranı dramatik bir şekilde yükseliyor ve bu da geniş halk kitlelerinin yaşam standartlarını düşürüyor. ABD vatandaşları temel ihtiyaç maddelerinin maliyetini karşılamakta zorlanıyor.

Credit: economictimes

Principal Global Investors Baş Stratejisti Seema Shah, “Görünüşe göre Fed, ABD ekonomisini tüketen enflasyonist baskılara yeni uyandı. [Tüketici Fiyat Enflasyonu] %7’ye yaklaşmışken, Fed’in azaltım sürecini hızlandırması sürpriz olmayacaktır.” diye konuştu. Ayrıca, “Fiyat baskıları gelecek yıl hafifleyebilir, ancak enflasyon Fed için rahatsız edici derecede yüksek bir seviyeye yerleşecektir” diye ekledi.