Çin’in Gayrimenkul Devi Evergrande Önemli Bir Geri Ödeme Tarihini Kaçırdı

2197

Dünyanın en borçlu şirketi Evergrande, uluslararası yatırımcılara olan faiz ödemelerini karşılayamadı. Çinli emlak devinin borçları 300 milyar doları aşıyor. Bu olaydan sonra bu şirket için krizin daha da kötüleştiği görülüyor.

Credit: rappler

Dünyanın en büyük kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Evergrande’nin temerrüde düştüğünü ilan etti. Yatırımcılar bu durumun Çin’in emlak ve bankacılık sektörlerine yayılmasından korkuyor. Fitch’e göre Evergrande’nin yaklaşık 1,2 milyar dolarlık uluslararası kredinin faizini geri ödemesi gerekiyordu. Ancak parayı transfer edememişlerdi. Son hamlenin şirketin yatırımcılarla yürüttüğü yeniden yapılandırma görüşmelerini sekteye uğratacağı düşünülüyor. Zira Fitch’in risk derecelendirmeleri büyük yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

Credit: dailysabah

Son birkaç aydır Evergrande varlıklarını satıyordu. Şirket borçlu olduğu parayı tahsil etmeye çabalıyordu. Çok sayıda müşteri, yatırımcı ve tedarikçi bu şirketten paralarını almayı bekliyor. Şirket geçen hafta bir açıklama paylaştı. Bu açıklamada, “mali yükümlülüklerini yerine getirmeyi” garanti edemeyeceğini belirttiler.

İşadamı Hui Ka Yan, Evergrande’yi 1996 yılında kurdu. O zamanlar Hengda Group olarak biliniyordu. Şu anda 1.300’den fazla projeye sahip. Evergrande Real Estate, Çin genelinde 280’den fazla şehirde faaliyet gösteriyor. Sadece yiyecek ve içecek üretmekle kalmıyor, aynı zamanda elektrikli arabalar üretiyor ve servet yönetiyor. Şimdi ülkenin en büyük futbol takımlarından biri olan Guangzhou FC’nin de sahibi. Forbes’a göre Bay Hui bir zamanlar Asya’nın en zengin kişisiydi. Servetinin brüt tutarı 10 milyar dolardan fazla.

Credit: cnbc

Son birkaç yıldır Evergrande işlerini büyüttü ve Çin’in en büyük şirketlerinden biri haline geldi. Ancak Pekin hükümeti büyük emlak geliştiricilerini kontrol etmek için yeni bir kural oluşturdu ve Evergrande mülklerini büyük indirimlerle sunmak zorunda kaldı. Sonuç olarak, faiz ödemelerini karşılamakta zorlanıyorlar.