Yeni İç Araştırma, Instagram’ın Genç Kullanıcıları Üzerindeki “Oldukça Kötü” Etkilerini Buldu

1095

Facebook tarafından yapılan yeni bir araştırma, Instagram’ın genç kullanıcılarının ruh sağlığı üzerinde oldukça kötü bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Ancak Facebook yetkilileri bu bilgiyi kamuoyu ile paylaşmak istemiyorlar. Ama The Wall Street Journal kısa süre önce bu derinlemesine araştırmaya erişim sağladı.

Credit: wttspod.com

Çalışma raporu, Facebook’un Instagram’ın özellikle çocuklara yönelik bir versiyonunu piyasaya sürmeyi planladığı bir dönemde kamuoyuna sunuldu. Şirket içi bütünsel araştırma raporu, Instagram’ın zararlı etkilerine ilişkin kasvetli bir tablo ortaya koydu. Raporda Instagram gibi bir uygulamayı kullanmanın genç kullanıcılar, özellikle de genç kızlar üzerindeki etkileri vurgulandı.

Credit: timesofindia.com

Instagram gibi farklı sosyal medya veya resim paylaşım platformları “sosyal karşılaştırmayı” teşvik eden güçlü forumlardır. Bu platformlarda insanlar, özellikle de gençler, birbirlerinin değerini ve çekiciliğini yargılamaya başlarlar. Genellikle başarılarını, diğerleriyle yaptıkları kıyaslamalara göre değerlendirirler.

Genç kızlar genellikle Instagram’da idealize edilmiş beden görüntüleri ve uygulamanın Keşfet sayfasındaki içeriklerle bombardımana tutuluyor. Bu durum kullanıcıların ruh sağlığına sıklıkla zarar veriyor. Facebook’un şirket içi bir sunumunda kullanılan bir slaytta belirtildiği gibi: “Her üç genç kızdan biri için beden imajı sorunlarını daha da kötüleştiriyoruz.”

Credit: reuters.com

Dahası, Facebook’un iç araştırması Instagram’ın genç kullanıcılar üzerindeki bazı ilginç etkilerini de ortaya koydu. Gençlerin ifadesine göre Instagram kullanımı anksiyete ve depresyon oranını artırabiliyor. Gençler ayrıca Instagram’a “bağımlı” hissettiklerini ve daha az sıklıkta kontrol etmek istediklerini belirttiler.