Enflasyon Hakkında Yaygın Mitler

2692

Enflasyon hakkında her zaman bazı efsaneler ve yanlış anlamalar vardır. Enflasyonla ilgili en yaygın yanılgı, yüksek enflasyonun büyüyen bir ekonomiye işaret etmesidir.

Credit: pharmaceutical.com

İnsanların geliri arttığında giderlerin de arttığı ve bunun enflasyonu desteklediği doğrudur. Ancak en önemli nokta, yüksek gelirin adil dağıtılıp dağıtılmadığıdır. Gelir sadece küçük bir grup insan için artarsa, o zaman diğer daha büyük insan kısmı yüksek enflasyon nedeniyle ölçülebilir bir yaşam sürmek zorunda kalır.

Credit: economictimes.com

Ayrıca, enflasyonun uluslararası faktörlerin bir nedeni olduğu düşünülmektedir. Siyasi insanlar arasında çok popüler olan bir başka enflasyon efsanesidir. Uluslararası petrol fiyatı ve sosyo-politik durumlar bu açık piyasa ekonomisinde yerel fiyatı etkiler. Ama gerçek her zaman değildir.

Credit: financialexpress.com

Bazen yerel tedarikçiler malların fiyatını arttırır. Yerel yönetim ayrıca aşırı vergi ve harçlar uygulayarak daha yüksek enflasyondan sorumlu olabilir. Üretimi artırmadan verimsiz para işlemi de enflasyon oranını artırabilir. Dolayısıyla, herhangi bir ülkenin yüksek enflasyonunun arkasındaki tek faktör uluslararası faktörler olmayabilir.