Başarılı 4 Girişimciye Göre Mükemmel İş Modeli Nasıl Yaratılır

471

Kendi işinizi kurmak korkutucu olabilir. Her şeyi doğru yapmak için üzerinizde büyük bir baskı oluşur çünkü her şey buna bağlıdır. Ancak iyi bir iş modeli yaratmak o kadar da kolay değildir. İnanın, sizlere neyi yapıp neyi yapmamanız gerektiğini söyleyecek onlarca insanla karşılaşacaksınız. Pek çok girişimcinin söylediği, önemli olanın size uyan bir yöntem izlemek olduğu.

Gelare Danaie

Gelare, Toronto merkezli bir mimarlık şirketi olan Dexd’in genel müdürü. Daha önceden dünyanın önde gelen tasarım firmalarından birinde çalışmıştı. Bu da ona kendi işini kurarken yardımcı oldu.

Daha başlamadan aklında şirketinin ne olmaması gerektiği vardı. Bir önceki iş vereninde her şey kitabına göre yapılıyordu ve yeniliğe hiç yer yoktu.

Dexd faaliyete geçtiğinde her şeyini ortaya koydu ve şirketi için çalışması için çok farklı profesyonellerden oluşan kapsamlı bir ekip kurdu. Hedefi işlerin geleneksel ilerleyişine meydan okumaktı ve görünen o ki bunu başardı.

Gelare’e göre onu motive eden şey hiçbir zaman para olmamıştı. Onu motive eden, her bir müşteriye özel tasarımlar yapmak.

Amelia Kruse

Amelia Kruse yaratıcı profesyonelleri ve iş insanlarını kendi mesleklerinde ve kişisel hayatlarında birer lidere çeviren bir Liderlik Koçu. Amelia bir koçluk hizmeti sunmayı ilk defa düşündüğünde, bunun asla vazgeçmeyeceği bir kariyer olduğunu anlamış.

Business Insider’la yaptığı röportajda yaptığı şeyin sadece işten ibaret olmadığını belirtti. Asıl amacı, hayatı için mükemmel temeli bulmaktı. Bir koçluk şirketi açmanın hem kendisi hem de müşterileri için ne anlama geleceğini değerlendirdikten sonra ilk adımlarını attı.

Böylesine bir işletme kurmak için gereken bütçeye gelince; Kruse ilk önce şirketten beklentilerinin ne olduğunu ve ne tür çalışanlar işe almak istediğini belirlediğini ve geri kalan her şeyin pürüzsüz bir şekilde ilerlediğini söylüyor.

Marta Subko

Marta, Subko & Co. adında bir dijital pazarlama ajansı kurdu. Bu ilk kurduğu şirket değil ancak söylediklerine göre ilk girişiminden edindiği deneyim Subko & Co.’nun elde ettiği başarıda büyük bir rol oynuyor. İlk şirketi büyük bir başarısızlığa uğrayarak onu devasa bir borcun altında bırakmış. Herkesin bir yerden başlaması lazım, değil mi?

Subkonun pazarlama ajansı için hedefi kendisi için bir pazar oluşturmak ve topluma bir şeyler kazandırma misyonu ile bu pazardan faydalanmak. Ona göre hedef piyasanda adını duyurmak çok kolay, sadece yenilikçi ve inanılmaz meraklı olmak lazım.

Elena Reinholtz

Bid + Stone gelirlerinin bir kısmını kar amacı gütmeyen kurumlara bağışlayan, direkt olarak müşteriye ulaşan bir takı markası.

Elena hedefleri konusunda her zaman açık olmuştu. Sadece müşterileri için güzel ürünler yaratmak istemiyor, bir hareket başlatmak istiyordu.

“Değişim yaratanlardan oluşan bir topluluk kuruyoruz – bileklikler satın alan ama aynı zamanda gönüllülük yapan, içlerinde bulundukları topluluklarda faaliyet gösteren, oy veren, kanun yapıcılarla iletişime geçen insanlardan.”

Başarıya giden yol onun için o kadar da düz değildi. Şirketini açmak için yatırım ararken hayırseverliği iş ile birleştirme fikri şüpheyle karşılandı. Yatırımcılardan birinin kendisine hayırseverlik ve işi birleştirmek “asla işe yaramayacak” dediğini hatırlıyor. Hedefinde kararlı Elena şirketini kendi kuralları ile kurabilmek için bünye içi ilerlemeye karar vermiş.

Başlamışken tam olsun diyerek güzel takılar hazırlayıp bir yardım hareketi başlatarak müşterilerinin, çeşitli amaçlar uğruna gönüllük yapabilmelerine ve kendi çevrelerinde pozitif etki yaratmalarını sağlamış.