Kredi Kartları İçin Basit Bir Kılavuz

1229

Çocukken kredi kartlarının ve banka kartlarının aynı amaca hizmet ettiğini düşünürdüm. Sonra lise ikinci sınıftayken ekonomi dersi aldım ve dünyam yıkıldı. Kredi kartları ve banka kartlarının aynı şekilde çalışmadığı ortaya çıktı. Birkaç yıl önceki bu aydınlanmadan buy ana epey yol kat ettim. Kredi kartları kolaylık sağlasa da, finansal alışkanlıklarınızı nasıl yöneteceğiniz konusunda hiçbir fikriniz yoksa oldukça riskli olabilir. Kredi kartlarına aşina değilseniz bilmeniz gereken birkaç şey var.

Basit bir şekilde söylersek, kredi kartı bir ihraççıdan alınan bir tür kredidir. Banka kartı mevduat hesabınızdan para çekerken, kredi kartı şirketin parasını kullanır ve ardından sizi faturalandırır. Kredi kartlarını fatura ödemek veya alışveriş yapmak için kullanabilirsiniz. Ancak sadece kredi limitiniz olarak adlandırılan belirli bir tutara kadar kredi kullanabilirsiniz. Geliriniz ne kadar yüksek ve kredi skorunuz ne kadar iyiyse, kredi limitiniz de o kadar yüksek olabilir.

Bir şey satın almak veya fatura ödemek için kredi kartı kullandığınızda satıcının bankası kredi kartı şirketinizden onay ister. Kredi kartı şirketi daha sonra işlemi onaylamayı veya reddetmeyi seçebilir. Bir faturalandırma döngüsünün sonunda kredi kartı şirketiniz size, o faturalandırma döngüsü boyunca yaptığınız tüm işlemleri gösteren, son ödeme tarihiniz, önceki ve mevcut bakiyeniz ve vade tarihinizi içerem bir fatura gönderecektir. Zamanında ödeme yapmak ve tutarı tam olarak ödemek sizi herhangi bir faiz ödemekten kurtarır.

Ancak tutarın tamamını ödeyemiyorsanız ve her ay bir bakiye yaratıyorsanız kart şirketiniz sizden faiz alabilir. Kartınızı veren kuruluşun yıllık yüzde oranına veya APR’ye bağlı olarak, sizden %17’ye kadar faiz talep edebilirler. Küçük bir bakiye olarak başlayan borcunuzu yüksek faizi ile birlikte ödemeniz yıllarınızı alabilir. Hiç iyi değil. Buna karşılık ödemelerini iyi yapan biri olmak, iyi bir kredi skoru oluşturmanıza yardımcı olacaktır. İyi bir kredi skoru, bir kredi başvurusunda bulunduğunuzda veya bir daire kiralamak istediğinizde onaylanma şansınızın daha yüksek olacağı anlamına gelir.

Gecikme ücretlerinin yanı sıra kredi kartlarından başka ücretler de alınır. Bir tür ücret, kartın kullanımından elde ettiğiniz faydalar karşılığında şirketin aldığı yıllık ücrettir. Farklı bir para biriminde satın alma işlemi yaparken kredi kartı düzenleyicisi sizden yabancı işlem ücreti de alabilir. Nakit sıkıntısı çekiyorsanız ve kredi kartınızdan para çekmeniz gerekiyorsa şirket sizden oldukça yüksek bir nakit avans ücreti de alabilir, bu yüzden mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın.

Kredi kartları, sorumlu bir şekilde kullandığınız sürece cüzdanınıza iyi bir katkı olabilir. Kredi kartları değerli ödüller sunabilir, kredi skoru oluşturmaya yardımcı olabilir ve sahtekarlığa karşı iyi bir müttefiktir. Ancak bu avantajlardan yararlanmak için sağlıklı harcama alışkanlıkları geliştirmeniz gerekir. Bu, zamanında ve tam olarak ödeyebilmeniz için yalnızca bütçeniz dahilindeki şeyler için ücretlendirme yapmanız anlamına gelir. Sorumsuz bir kart kullanıcısı olmak, zor bir kredi kartı borcu hayatına yol açabilir.