Amazon Alabama Sendika Oylamasını Geciktirme Teklifini Kaybetti

7529

Ulusal İşçi-İşveren İlişkileri Kurulu (NLRB) Amazon’un Bessemer, Alabama’da yer alan depolarından birindeki sendika seçimini geciktirmek için sunduğu bir dizi teklifi reddetti. 8 Şubat tarihinde bu depodaki işçiler Perakende, Toptan ve Büyük Mağaza Sendikası’nın (RWDSU) üyesi olup olmama konusunda bir oylama yapacaklar.

Perakende devi daha önceden bu girişimi durdurmak için iki teklif daha sunmuştu. Bunlardan biri, virüs tehlikesine rağmen yüz yüze oylama zorunluluğu getirme çabasıydı. NLRB bu iki teklifi de reddetti.

RWDSU tarafından yapılan bir açıklamada “Amazon çalışanları bir kez daha sendika sesi kazanma çabalarındaki bir savaştan daha zaferle çıktılar,” dendi Ayrıca eklendi: “Bugün alınan karar Amazon’un işçilerine saygı gösterme ve onların göz korkutma ve müdahale olmaksızın oy vermelerine izin verme vaktinin çoktan geldiğini gösteriyor.”

Amazon, kendisine yöneltilen sorulara karşılık olarak bu kararın daha az işçinin oy vermesine neden olacağını düşündüğü açıklamasını yaptı. Bir şirket yetkilisi “NLRB’nin maksimum çalışan katılımını sağlayacak en adil ve etkili yöntemi seçmeme kararı karşısında hayal kırıklığına uğradık,” dedi. “Ulusal İşçi-İşveren İlişkileri Kurulu bile kendi oylamalarında posta ile yapılan oylamaların katılım oranının yüz yüze oylamalara göre yüzde 20 ila 30 daha düşük olduğunu kabul ediyor.”

Amazon depolarındaki sendikalaşma çabasına yine böylesine ukalaca bir yanıt verdi. Geçtiğimiz yıl şirket Staten Island deposunda organizatör bir işçiyi insan içinde küçük düşürmeye çabalamıştı. Yine aynı yıl muhabirler, şirketin “işçi organizasyon tehdidine” karşı analist aradığını ortaya çıkartmıştı. İş ilanı yayınlandıktan kısa bir süre sonra kaldırılmıştı.

Bu, Avrupa’daki icra merkezleri organize olan Amazon için bir ilk değil. Şirketin Almanya depolarında çalışan işçiler geçtiğimiz Haziran ayında corona tedbirlerinin sözde eksikliği nedeniyle greve gittiler.