Kapak mektubunuzu bu hatalarla batırmayın

1156

İş arama, özellikle iş piyasasının daha rekabetçi hale geldiği bu COVID günlerinde hiç de kolay bir iş değildir. Daha rekabetçi bir pazar, hataya yer olmadığı anlamına gelir. Çoğu işe alım uzmanı, iş başvurunuz sırasında özgeçmişinizle birlikte bir kapak mektubu göndermenizi ister. İşe alım uzmanlarının önünden çok sayıda iş başvurusu geçtiği için basit bir hata, bir mülakat yapma şansınızı kaybetmenize neden olabilir. Aşağıda, kapak mektubunuzda yapıyor olabileceğiniz bazı hatalardan bahsettik.

Kapak Mektubunuz Özgeçmişiniz Değil

Kapak mektubunuz ve özgeçmişiniz tamamen farklı iki şeydir. Bu nedenle bir işe alım görevlisi her ikisini de ister. Ön yazınıza bir özgeçmiş gibi davranmayın. Özgeçmiş becerilerinizi, başarılarınızı ve iş deneyiminizi sergilediğiniz yerdir. Öte yandan bir kapak mektubu, kendinizi sattığınız yerdir. Burada neden başvurduğunuz, şirketle olan bağlantınız ve başvurduğunuz pozisyon hakkında konuşuyorsunuz. Değerlerinin ve misyonlarının sizi nasıl etkilediğini açıklayın. Kapak mektubunuzun işe alım görevlisinin dikkatini size bir iş görüşmesi yapmaya yetecek kadar çektiğinden emin olun.

İlgili Kişiye

Bir iş görüşmesinde şansınızı mahvetmenin en kötü yolu, mektubunuzun selamlama kısmına “İlgili Kişiye” ile başlamaktır. Bu genel, kişisel olmayan ve tembel bir giriştir. Genellikle şirketin işe alım yöneticisinin adı iş ilanında, şirketin web sitesinde veya LinkedIn sayfasında bulunabilir. Şirketin işe alım müdürünün adını bulmakta zorlanıyorsanız, “Sevgili işe alım ekibi”ni kullanın. Genel ifade yerine bunu kullanmak, mektubu biraz daha kişisel hale getirir.

Çok Fazla Övünmek

Kapak mektubunda kendini satman gerektiğini söylediğimi biliyorum ama övünmekle kendini satmak arasında ince bir çizgi var. Kapak mektubunuzda yeterliliğinizin olmadığı boş iddialarla yer kaplamayın. Dediğim gibi, burada iş arayanlara başvurduğunuz şirketle nasıl bağlantı kurduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Kişisel olarak bağlantı kurduğunuz şirketin misyonu ve vizyonu hakkında ne düşünüyorsunuz? Şirkete ve kültürüne fayda sağlayacak neler getirebilirsiniz?

İş başvurularında kapak mektupları önemlidir. Bu nedenle, bir iş görüşmesi yapma şansınızı artırmak için bu hataları yapmaktan kaçınmanız da önemlidir. Kim bilir? Hayalinizdeki işe bile sahip olabilirsiniz.