Kripto Paralara Yatırım

1370

Kripto paralar aşırı kararsızlıkları ile biliniyorlar. Günün sonunda iyi bir yatırım aracı olabilseler de yüksek riski de beraberlerinde getiriyorlar. Örneğin Bitcoin’in günlük fiyat dalgalanması 1.000$ olabilirken diğer istikrarsız hisselerde bu 75$ civarında seyrediyor. Ancak kendinizi risk alan biri olarak görüyorsanız ve bu riski almaya hazırsanız kripto paralar portföyünüze hoş bir görünün katabilir.

Eğer henüz kripto paralara çok aşina değilseniz önce base coin ve alt coin nedir öğrenmeniz gerekir. Base coin’ler resmi para birimleri kullanılarak alınabilen kripto paralardır. Bunlara örnek olarak Bircoin ve Ethereum’u verebiliriz. Alt coin’ler ise resmi para birimleri kullanılarak direkt alınamayan kripto paralardır. Alt coin kazanmak için önce resmi para birimlerini kullanarak base coin almanız ve ardından base coin’lerinizi alt coin’ler ile değiştirmeniz gerekir. Bunlara örnek olarak Litecoin ve Zcash verilebilir.

Kripto para birimlerine yatırım yapabileceğiniz birkaç yöntem var. Direkt yatırım yapmayı seçebilir veya fonlar ile hisseler kullanarak daha dolaylı bir yatırımı tercih edebilirsiniz. Kripto paralara riskli bir fon tutarak yatırım yapmak onu daha istikrarlı bir hale getirebilir. Bir dijital cüzdana sahip olmakla uğraşmanıza da gerek kalmaz. Kripto para fonlarınızı yatırım fonlarınızla yaptığınız gibi takas etmeyi de tercih edebilirsiniz. Buna iyi bir örnek olarak Bitcoin tutan bir fon olan Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) verilebilir. İyi haber şu ki GBTC, Bitcoin’den biraz daha istikrarlı. Dezavantajı ise yönetim ücretinin tipik bir endeks fonununkinden biraz daha yüksek olması.

Kripto paralara yatırım yapmanın bir başka yolu da kripto para şirketlerine yatırım yapmak. Kripto paralar ile uğraşan şirketler mikro işlemci teknolojileri ile kendi kripto para birimlerini veya bunlara güç veren platformu oluşturarak yapıyorlar. Visa, Mastercard ve Salesforce (CRM) gibi halka açık hisse senetlerine sahip birkaç şirket var. Visa ve Mastercard müşterilere kart sağlamak için şirketlere bel bağlıyorlar. Sadece dijital kredinin nakit akışından sorumlular. Her iki şirket de kripto para birimleri ile diğer şirketler ile iş birliği yaparak (Visa Coinbase ile, Mastercard Bitpay ile) uğraşmaya karar verdiler.

Bazı insanlar ise oynaklığı (volatility) nedeniyle kripto paralara hiç yatırım yapmamayı tercih ediyorlar. Diğerleri de bir kripto para borsa hesabına sahip olmayı seviyor ve riski önemsemiyor. Günün sonunda hangisini seçeceğiniz size hangisinin uyduğunu düşündüğünüze ve risk toleransınıza bağlı.