Kafein ve Verimliliğiniz Üzerindeki Etkisi

1002

Çalışan pek çok kişi gibi siz de büyük ihtimalle gününüze başlayabilmek için bir kupa kahveye ihtiyaç duyuyorsunuz. Ancak kafeinin istediğiniz verimliliği elde edememe nedeniniz olabileceğini biliyor musunuz? Kahvenin sağladığı bazı artılar olsa da eksileri de yok değil. Aşağıda sizlere oyunu nasıl oynamanız gerektiğine ve kafeini verimliliğinizdeki artışı tetiklemede nasıl kullanabileceğinize dair bazı yöntemler yazdım.

Uyanır uyanmaz kahve kupanıza sarılmayın. Uyandığınızda kortizol adındaki stres hormonunuz en yüksek seviyesindedir. Kortizol seviyeniz yüksekken kahve içmek kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olabilir. Genelde kortizol seviyesi sabah 8 veya 9 gibi en yüksek seviyesine ulaşır. Bu nedenle kahvenizi içmek için saatin 10 olmasını ve kortizol seviyelerinizin düşmeye başlamasını bekleyin. Kendinizi daha enerjik ve gününüzle başa çıkmaya hazır hissedeceksiniz. Ancak kahvenizi içmeden kahvaltı yapmayı ve su içmeyi de unutmayın. Mümkün olduğunca uyanır uyanmaz su içmeye çalışın. Saatlerdir uyuduğunuzdan susamışsınızdır. Boş mideyle kahve içmek vücudunuzun hidroklorik asit salgılamasına neden olur. Bu da midenizde sorun yaratabilir.

Akşamüstü olduğunda konsantrasyonunuzu kaybetmeniz ve kendinizi yorgun hissetmeniz doğaldır. Buna karşı genelde yapılan şey bir kupa kahve daha içmek ve kendini devam etmeye zorlamak olsa da kahvenizi içtikten sonra 15 dakikalık kısa bir uyku çekmek aslında daha etkili olacaktır. Bir taşla iki kuş diyebiliriz. Bunun nedeni kafeinin vücut tarafından anında emilmemesidir. Bu nedenle kafein uykunuzu uyurken etkilerini hissetmezsiniz. Uyandığınızda kafein vücudunuz tarafından emilmiş olacaktır ve kendinizi çok daha canlı hissedeceksiniz. Kafein desteğinizi almış ve kısa bir süre de olsa dinlenmiş olacaksınız. Tam bir kazan-kazan, değil mi?

Ancak saate dikkat edin. Günün ilerleyen saatlerinde kahve içmemeye çalışın. Uyku vaktiniz geldiğinde kendinizi huzursuz hissedebilir ve uyuyamayabilirsiniz. Kafein vücudunuzda 6 saate kadar kalabilir. Bu nedenle akşamüstü 4’ten sonra kahve içmemeye çalışın. Bazı insanlar kafein alsalar da sorunsuz bir şekilde uyuyabilirler. Ancak bu insanlardan biri değilseniz geç saatte kafein almaktan kaçınmanız en iyisi olacaktır.

Kahvenin yorgun ve bitkin hissettiğiniz günlerde hayat kurtarıcı olabileceğini biliyorum. Ancak aşırı tüketmeniz durumunda maruz kalabileceğiniz negatif etkilerinin de farkında olun. Kafein bağımlısı olmamak için her gün yüksek miktarda kahve içmekten kaçının. Kahveye ne kadar bel bağlarsanız etkisi o kadar azalacaktır. Son olarak kahve tüketimi vücudunuzun sürekli olarak savaş ya da kaç durumunda kalmasına, yani anksiyete geliştirmenize neden olabilir. Bu nedenle bir denge sağlamak en iyisidir. Kafein ölçülü alındığında iyi olabilir ancak çok fazlası sağlığınıza zarar verecektir.