Zoom 2020 ile Nasıl Eşanlamlı Oldu?

4647

2020’yi düşündüğünüzde onu Zoom kelimesiyle de ilişkilendireceğinizi biliyorum. Keyifli bir cehalet içinde yaşayacak kadar şanslıysanız açıklayayım, Zoom bir video konferans yazılımıdır. İlk amacı çevrimiçi toplantılar yapmak olsa da pandemi sayesinde çevrimiçi sınıflar düzenlemek, aile oyun gecelerine ev sahipliği yapmak veya sadece arkadaşlarla buluşmak için bir yer haline geldi.

Aralık 2019’da Zoom’un günlük yalnızca 10 milyon kullanıcısı olsa da Nisan 2020’de bu sayı 300 milyondan fazla katılımcıya ulaştı. O kadar da şaşırtıcı değil. Dünyanın hemen her yerinde okulların ve ofislerin kapalı kalmasıyla Zoom, harika bir araç oldu. Önünüzdeki iki seçenek toplantıları çevrimiçi yapmak veya gerçekten gerekli görüldüğünde yüz yüze görüşmek olduğunda gerçekten bir seçeneğiniz var mı?

Ancak bu başarı tamamen şans eseri ve bir gecede olmadı. Şirket, yıllardır Zoom’u bugün bildiğimiz hizmete dönüştürmek için çalışıyor. Zoom size bir hesaba kaydolma ve 100’e kadar katılımcıyı 40 dakika boyunca ücretsiz olarak ağırlama seçeneği sunuyor. Bire bir görüşme sırasında sohbet etmenin de bir sınırı yok. Zoom ayrıca daha fazla özelliğe erişmek için Pro, Business veya Enterprise’a yükseltme seçeneği de sunar. Bu seçenekler tabii ki de bir maliyetle geliyor. Bununla birlikte, Skype’ın ücretsiz seçeneği yalnızca 50 katılımcıyla sınırlı olduğu düşünüldüğünde Zoom, şirketlerin ilgisini çekti. Dahası, Zoom’un en harika yanı, ister sahip oldukları standart arka planlardan ister yüklediğiniz bir resimden farklı arka planlar ekleyebilmenizdir.

Pandeminin erken aşamalarında gitgide daha fazla öğretmen uzaktan öğrenmeye geçmeye başladığında Zoom, liseye kadar olan okulların hesapları için 40 dakikalık sınırını kaldırdı. Şu anda 25 ülkede 25.000’den fazla eğitim kurumu Zoom’u ücretsiz kullanıyor.

Google’ın google olması gibi Zoom kelimesinin de fiil haline gelmesi çok popüler bir platform haline geldi. Ne yazık ki, bu artan popülaritenin bir bedeli var. Zoom’un kurucusu ve CEO’su Eric Yuan için, artık gizlilik ve çevrimiçi taciz sorunlarıyla karşı karşıyalar. Çevrimiçi trollerin ve bilgisayar korsanlarının halka açık toplantıları geçersiz kıldığı ve toplantı katılımcılarına pornografi gibi grafik içerik yayınladığı durumlar oldu. Şirket, kullanıcıların verilerinin güvende kalmasını sağlamak için elinden gelenin en iyisini yapıyor.

Zoom’un pandemi sonrası hit olmaya devam edip etmeyeceğini söylemek hala zor. Her ne kadar işler ‘normal’e dönse bile, çevrimiçi toplantılar birçok şirket için ana seçenek olmaya devam edecek.