Satış için Doğru Sese Nasıl Sahip Olunur?

913

Satışta çalışan biri olarak doğru sese sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Aslında, satış yapıp yapmayacağınızı belirleyen muhtemelen sesinizdir. Yüz yüze bir ortamda pek öne çıkmayabilse de bir telefon görüşmesinde sesiniz en büyük silahınızdır. Telefonda iş yapmak için daha fazla zaman harcıyorsanız, sesinizin satış konuşması için uygun olup olmadığını veya biraz değiştirmeniz gerekip gerekmediğini düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.

Bir telefon görüşmeniz olduğunda, genellikle nasıl konuştuğunuzu dinler misiniz? Tonunuz güven veriyor mu? Gücü yansıtıyor mu? Ya da belki monoton ve sıkıcı geliyor? Bunu anlayamıyorsanız kendinizi konuşurken kendinizi kaydetmeye çalışın ve bu kaydı dinleyin. Dinleyici olsaydınız, konuşmacının sesi size nasıl gelirdi? Kendinizi yargılayamıyorsanız, bir iş arkadaşınıza dinletip yapıcı eleştirilerini isteyebilirsiniz.

Konuşurken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da ses tonlamasıdır. Bu, ne demek istediğinizi dinleyicinize aktarmak ve onlara bunu inandırtmak için kelimelere ve duygulara vurgu yapmanızı sağlar. Bir cümlede belirli kelimelere vurgu yapmak, bir cümlenin anlamını değiştirmek için yeterlidir. Her seferinde farklı bir kelimeyi vurgulayarak “Ben o çocuk yaptı demedim” cümlesini söylemeyi deneyin, ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Mesajınızı nasıl ilettiğiniz de önemlidir. Kulağa ilgi çekici gelmeli ve bir şeyler atmaya istekli olmalısınız. Dinleyicinizin ilgisini çekmek istiyorsanız, sadece ton yeterli değildir. Bunun anahtarı pratiktir. Kulağa doğal ve kendinden emin gelene kadar pratik yaparak anlattığınız şeyi özümsemek en iyisidir. İyi bir aktarımın sırrı budur.

Son olarak, konuşma hızınıza da dikkat etmelisiniz. En hızlı konuşmacı için Guinness Dünya Rekoru kazanmaya çalışıyor gibi konuşmayın. Konuşmacınızın tüm önemli noktaları anlayabileceği bir hızda konuşun, ancak daha ilk cümlenizi bitirmeden önce bile kapatmak isteyecekleri kadar yavaşlamayın.

Bu noktaların ne kadar farkında olursanız, her konuştuğunuzda onlara dikkat etmek de o kadar kolay olur. Çoğu zaman, zaman içinde pratik yaparak sesinizi eğitebilirsiniz. Bazen bir ses koçundan en çok zorlandığınız konularda size yardım etmesini istemek de iyidir. Kim bilir? Sesiniz hayattaki başarınızın anahtarı olabilir.