Powerpoint’te Yapılmaması Gereken 7 Şey

1333

Powerpoint sunumlarının iş toplantılarının yıldızı olması şaşırtıcı değil. Pek çok açıdan çok verimliler ve görsel ilgi çekicilikleri sayesinde dikkati üzerlerinde tutabiliyorlar. Ne yazık ki Powepoint sunuları listemizdeki yapılmaması gereken şeyler yapılınca bir felakete dönüşebiliyor. Sunumunuzun görsel bir destek olmasını istersiniz, köstek değil.

Geçişler ve Ses Efektleri

Geçişler ve ses efektleri eklemek sunumunuzun seyircilerin dikkatini dağıtmasına neden olabilir. Seyircilerinizin metin ve verilere odaklanmasını istersiniz, slaytların her tıklamanızda nasıl zıpladıklarına değil. Geçiş ve ses efektleri eklemenin başka bir sıkıntısı da yavaş bir bilgisayarda açtığınızda donmaya neden olabilmeleri. Sunumunuz yaratıcı bir sunum olmayacaksa efekt ve geçiş kullanmamaya çalışın. Metninizin kendisine odaklanın, ekranda nasıl salınacağına değil.

Klasik Clipart

Slaytlarınıza clipart koymanız onları bir klişeye çevirebilir. Eğer vermek istediğiniz mesajı vurgulamak için görseller eklemek istiyorsanız clipart’lardan uzak durun ve kendi görsellerinizi kullanın. Başka bir seçenek de bir internet sitesi veya uygulamadan bahsederken ekran görüntüsü eklemek olabilir.

Şablon

Bazen bir şablon kullanırken yaratıcılığınızı başka birinin ellerine teslim edersiniz. Dahası, şablonlar kötü renk kombinasyonlarından ve rüküş arka planlardan oluşabilir. Şablonlar kullanmak yerine grafik tasarımla ilgili temel birkaç şey öğrenebilir ve bunu sununuzun slaytlarında kullanabilirsiniz.

Bunaltıcı Metin

Bir konu hakkında bilgi sunarken tüm metni tek bir slayta koymaktan kaçının. Metin ağırlıklı ve bunaltıcı olabilir.  En etkili yöntem en fazla beş satırlık bir metin koymak ve vermek istediğiniz mesaj için anahtar kelimelerle cümleler kullanmaktır. Bu sayede dinleyicileriniz bilgiyi daha rahat özümserler. Sunumunuzu yaparken detayları sözlü olarak verebilirsiniz.

Metin Boyutu Önemlidir

Eğer boyutun önemli olmadığını düşünüyorsanız bir kez daha düşünün deriz. Sunum yapan pek çok kişi Powerpoint’in metrelerce geride oturan biri için de kullanıldığını unutabiliyorlar. Metniniz 10 metre ötede oturan birinin bile okuyabileceği bir boyutta olmalı. Etkili bir sunum için en az 40 punto kullanın. Bunun yanı sıra grafik açıklamaları gibi diğer ögelerin de okunabilir boyutta olduğundan emin olun.

Okuma

Sunular her iki tarafın da aktif katılım göstermesi gereken şeylerdir. Yani konuşmacı ve dinleyiciler arasında bir etkileşim olması gerekir. Konuşma ve okuma farklı kurallara sahiptir. Konuşma daha gayrıresmi ve direkttir. Sunucu olarak insanların ilgilerini üzerinizde tutabilmelisiniz. Eğer size dikkat edeceklerine dağıttığınız kağıtları okuyorlarsa sunucu olarak başarısız oldunuz demektir.

Yedek Almama

Genelde optimist biri olsam da özellikle önemli işler söz konusu olduğunda hazırlıksız olunmaması gerektiğine inanırım. Her zaman, ama her zaman bir yedeğiniz olduğundan emin olun. Son dakika bir şeylerin ters gidip gitmeyeceğini bilemezsiniz. En kötü durumda sunumunuzu görsel destek olmadan yapmak zorunda kalırsınız. Bu nedenle sunumunuzu iyi bilin. Sizi daha bilgili göstermenin yanı sıra sorulabilecek sorulara da hazır olmanızı sağlayacaktır.

Bu hataları yapmazsanız harika sonuçlar elde edersiniz. Eğer bunlar düzenli olarak yaptığınız hatalarsa üzülmeyin! Telafi etmek ve hazırladığınız harika sunumla herkesi etkilemek için halen daha şansınız var.