Evcil Hayvan Sigortası Yaptırmalı Mısınız?

933

Evcil hayvan sahibi olmak beraberinde pek çok sorumluluk getirir. Yanınızda sarılabileceğiniz tüylü bir dostunuz olmasından daha fazlasıdır. Hayvanınızı yürüyüşe çıkarmanız, veterinere götürmeniz, aşılarını yaptırmanız ve gerekirse hastaneye yatırmanız gerekir. Evcil hayvan sahibi olmak aileye yeni bir üye katmak gibidir. İster kedi ister köpek sever olun, kendi kendinize sormanız gereken sorulardan biri en kötü ihtimale karşı bir evcil hayvan sigortası yaptırmanız gerekip gerekmediğidir.

Bazen evcil hayvanlarımız için hastaneye yatmak veya ameliyat olmak kaçınılmaz hale geliyor. Çok iyi hatırlıyorum. 17 yaşındayken küçük bir dachshund köpeğim vardı. Bir gün aniden garip davranmaya ve titremeye başladı. Köpek gençlik hastalığına yakalanmış. Büyük ihtimalle komşunun köpeğinden kapmıştı. Parasız bir lise öğrencisi olduğum için evcil hayvan sigortam yoktu ve zavallı köpeğim acı çekmek zorunda kaldı. Küçük Thor’um hayatını kaybetti. Ekonomi ötenazisini duydunuz mu? Bir evcil hayvanın aile için çok pahalı olacağından tedavi edilmek yerine uyutulması. Benim başıma gelen de buydu.

Ne yazık ki benim köpeğim bu koşulların kurbanı olan tek değil. Dünyanın dört bir yanında binlerce evcil hayvan, tedavileri için gereken fahiş ücretlerin ödenmemesi için uyutuluyorlar. Bu, evcil hayvan sahiplerinin evcil hayvan sigortası almaları için bir neden. Ancak asıl soru, evcil hayvanını sigorta ile ne derece kapsandığı.

İnsan sağlık sigortaları gibi evcil hayvan sağlık sigortaları da farklı kapsam ve fiyatlarda. Evcil hayvan sigortalarının fiyatları hayvanın yaşı, cinsi, kapsam türü ve sağlık profili gibi çeşitli faktörlere bağlı. Sigorta isimleri de şirketten şirkete değişseler de genellikle üç ana başlıkta isimlendiriliyorlar: sağlık, kaza ve kaza ile hastalık. Sağlık aşıları, rutin testleri ve diş sağlığını kapsıyor. Hastalıkları ve kazaları kapsamıyor. Kaza sigortaları adı da üzerinde olduğu gibi kazaları kapsıyor. Bunlar fiziksel yaralara yol açmış kazalar, zehirlenmeler veya yabancı madde yutmalar olabilir. Kaza ile Hastalık ise yaraları, hastalıkları, rahatsızlıkları, vs. kapsıyor. Bazen evcil hayvan sahiplerine bu poliçeye sağlık paketini de ekleme seçeneği sunulabiliyor. Sahipler bu sigortalara ülke dışındayken oluşan tedavi masrafları, sahibin hastanelik olması durumunda evcil hayvanın bakımı ve hayvanın başkasını yaralaması durumunda yükümlülükler gibi bazı ek maddeleri de koymayı tercih edebilirler.

Evcil hayvan sigortası da bizim sağlık sigortalarımız gibi katkı payı ödemeleri gibi şeylere sahip. Önceden var olan sağlık sorunları çoğunlukla kapsam dışında tutuluyor. Ayrıca ilk önce ödemeyi sizin cebinizden yapmanız gerekiyor. Ardından sigorta size geri ödeme yapıyor. Genellikle toplam masrafın %80’i size iade edilse de bu oran %90’ı, hatta %100’ü bulabiliyor.

Evcil hayvanınızın sağlık durumuna bağlı olarak karar vermeden önce iyi bir araştırma yapmalısınız. Pek çok uzman tüm bakım seçeneklerini kullanmıyorsanız sağlık paketlerine gerek olmadığı görüşünde. Eğer kaza ve hastalık paketini tercih ederseniz hayvanınızın tüm seneyi sağlıklı geçirmesi durumunda para kaybedebilirsiniz. Ancak hasta olurlarsa tedavi masraflarının büyük bir kısmı size geri ödenir. Bu nedenle sigorta şirketlerini araştırmanızı, tekliflerini ve kapsamlarını inceleyerek paketlerin içerisinde nelerin olup olmadığını görmenizi tavsiye ederim. Eğer faydalar ücretten fazlaysa hiç beklemeyin.