Ünlü Casus Yazılım Satıcısına Karşı Mücadelede Microsoft ve Google da Facebook’a Katıldı

6133

Teknoloji devleri Microsoft, Google, Cisco ve VMWare, Facebook’a NSO Group ile olan yasal mücadelesinde destek olmak için müşahit taraf belgesi imzaladılar. Facebook’a ait Whatsapp uygulaması, geçtiğimiz yıl yazılımın mesajlaşma hizmetindeki bir açıktan yararlanarak yaklaşık 1.400 cihazı hacklediğini iddia ederek casus yazılım satıcısına dava açmışlardı.

NSO Group davaya cevap olarak şirketin araçlarını yabancı devletlere de sattığını söyleyerek “devlet muafiyetinden” yararlanması gerektiğini söyledi. Temmuz ayında jüri, beklendiği üzere davanın düşürülmesi talebini reddetti. NSO Group halen daha bu kararın iptali için uğraşıyor. Bu nedenle Microsoft ve diğer şirketler, karşı taraftan baskı yapmak için bir araya geldiler.

Microsoft’un yakın zamanda yayınladığı “Siber Paralı Askerler Dokunulmazlık Hak Etmiyorlar” başlıklı blog gönderisinde teknoloji devi, NSO Group’un davranışlarının tedirgin edici olduğunu düşünmelerinin ve şirketin çaresizce peşinden koştuğu bu sözde dokunulmazlığı neden hak etmediğini halkın neden bilmesi gerektiğini düşünmelerinin üç nedenini anlattı.

Microsoft, “NSO Group’un iş modelinin tehlikeli olduğuna ve böylesine bir dokunulmazlığın bu şirket ve diğer saldırgan özel şirketlerin yasal kurallar, sorumluluklar veya sonuçlar olmadan tehlikeli işler yapmaya devam etmelerini sağlayacağına inanıyoruz.” diye belirtti.

Şirket ilk olarak karşı tarafın “silahlarının” yanlış ellere düşmesi halinde son derece tehlikeli olabileceğini söylüyor. İkinci olarak NSO Group tarafından kullanılan araçların, devlet güvenlik teşkilatlarınca üretilenlerin aksine özel sektör tarafından üretildiklerinde aynı kısıtlamalara tabi olmadıklarını belirtiyor. Üçüncü ve son olarak da Microsoft, gazeteciler ve insan hakları savunucularına karşı kullanıldıklarına dair yayınlanan raporların ardından bu araçların insan haklarına bir tehdit olduklarını iddia ediyor.

NSO Group, kendilerine ulaşıldığında ilk başta bir cevap vermediler. Geçmişte yazılımlarının organize suç ve terörizme karşı hükümet emniyet teşkilatları tarafından kullanıldığını ve ürünlerinin kötüye kullanımı hakkındaki tüm iddiaları ciddiyetle araştıracaklarını belirtti.

Şirket, yıllar içerisinde casus yazılımlarının gazetecilerden politik muhalefetlere kadar çeşitli hedeflere karşı kullanıldığına dair raporlar aldı. Çok yakın zamanda Citizen Lab, yazılımın pek çok Al Jazeera çalışanının telefonlarına erişmek için kullanıldığını belirtti.