Çocuklarınıza Öğretmeniz Gereken Finansal Dersler

726

Çocuklarınız okula her ne kadar bir şeyler öğrenmek için gitseler de okulda öğretilmeyen bazı hayat dersleri var. Bu derslerden biri de para. Çocuklarınız parasal bilgilerini okulda öğrenmeyeceklerse nereden öğrenecekler? Tabii ki de sizden. Çocuklarınız kaç yaşında olursa olsun, hayata hazırlık için erken değil. Onlara bir şeyler öğretmek için son ana kadar beklemeyin. Ne yazık ki eski alışkanlıklardan kurtulmak zor olacaktır. Gün içerisinde çocuklarınıza ileride ihtiyaç duyacakları finansal bilgileri öğretmek için vakit ayırın.

Para Ağaçta Yetişmez

Bu çocukken annemden çok duyduğum biz sözdü. Diğer çocuklar gibi ben de para ve onun için çalışma konseptine çok aşina değildim. Bu nedenle çocuğunuzu karşınıza alıp ona paranın nasıl kazanıldığını anlatmanız çok önemli. Para kazanmak için ne yaptığınızı ve çalışmazsanız ne olacağını ona anlatabilirsiniz.  Çocuklarınızla bu konu hakkında ne kadar çok konuşursanız bu konuyu küçük yaşta bile o kadar iyi kavrayacaklardır. Onlara harçlık veya ev işlerine yardım etmeleri karşılığında ekstra para verecekseniz de bu konu üzerine konuşmak iyi olabilir.

Akıllıca Para Biriktir

Bir sonraki dersimiz önceki ile bağlantılı. Çocuğunuza para kazanmak için çalışmanın değerini anlattınız. Şimdi de onlara bütçe yapmanın ve para biriktirmenin önemini anlatmalısınız. Tüm paralarını oyuncak dükkanında harcamadan önce onlara bunu yapabileceklerini, ancak aynı zamanda paralarını biriktirip ileride daha büyük bir oyuncak alabileceklerini anlatın. Eğer ergenlik çağında bir çocuğunuz varsa onları para biriktirmeye motive etmek için daha büyük bir örnek kullanabilirsiniz. Özellikle de üniversiteye gitmeyi planlıyorlarsa. Onlara bütçe oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu anlatarak dersinizi bir sonraki seviyeye taşıyın. Onlara paralarını gereksinimler, keyfi harcamalar ve birikimler için harcamada nasıl bütçe oluşturabileceklerini örneklerle anlatın. Aynı zamanda ileride beklenmedik bir durum olduğunda kullanmak için acil durum fonu yapmanın öneminden de bahsedin.

Borç Sorumluluğu

Birikimler pek çok durumda yardımcı olabilirler ancak bazen tek başlarına yeterli olmazlar. Bazı durumlarda kredi çekmeniz gerekebilir. Eğer çocuklarınız biraz daha büyük ve sorumluluk sahibiyse finansal durumunuz hakkında daha dürüst davranabilirsiniz. Onlara sorumlu bir şekilde borçlanmanın önemini, sadece gerçekten gerekli olduğunda borçlanmayı ve geri ödeyebileceklerinden emin olmayı öğretin. Hayatlarında bir borç olmasının etkileri konusunda dürüst olun.