Kaliforniya’da Artık İnsansız Teslimata İzin Veriliyor

7387

Amerikalı robotik şirketi Nuro, Kaliforniya’da otonom teslimat yapmasına izin verilen ilk şirket oldu. Bu yılın başlarında robotlarını sahada test etmek müşterilerinden hizmetleri karşılığında ücret almak için ruhsat aldılar.

Şirketin hukuk ve sözleşme müdürünün dediklerine göre şirket “Kaliforniya’da köklü bir partner ile ilk açılımını yapmayı” planlıyor. Partnerliklerini henüz açıklamamış olsalar da hizmet için büyük ihtimalle Nuro’nun tamamen sürücüsüz Prius araçları kullanılacak. Dahası, şirket halen daha yakın gelecekte kendi R2 robotlarını üretmeyi planlıyor.

Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Ofisi tarafından verilen ruhsat, şirkete teslimat hizmetlerini sadece Silikon Vadisi’nin büyük bir kısmında geçekleştirme izni veriyor. Bu da teknoloji şirketlerinin bu hizmet sınırlarının içinde olacağı anlamına geliyor.

Ruhsat ile birlikte hizmete çeşitli sınırlamalar da getiriliyor. Örneğin Priusların sadece hız sınırı saatte 35 mil olan araç yollarında gitme izinleri var. Robotlar ise saatte 25 milden fazla hız yapamayacak. Eğer teslimatınızın kötü hava koşullarında da gerçekleştirilmesini bekliyorsanız, bir daha düşünün. Zira her iki araç da sadece “iyi hava şartlarında” faaliyet gösterebilecek.

Nuro, 2 eski Google mühendisi tarafından kuruldu ve Google’a ait Waymo haricinde sürücüsüz araçlarını sokaklarda denemek için ruhsat alabilen tek şirket. Şimdi ise hizmetlerini kendi eyaletlerinde karlı bir işe çevirerek Google’ı bile geçmeyi başardı. Ancak durum, Waymo’nun otonom arabaları ile ücretli taksi hizmeti verdiği Arizona’da tamamen farklı.