Bu 5 Kuralı Kullanarak Öne Çıkan Bir Marka Yaratın

1120

İnsanlara işletmenizin ne hakkında olduğunu gösterin. Doğru kararları vermeniz gerekiyor. Aksi taktirde sadece işletmeler denizinde kaybolan başka bir işletme olursunuz. Bunun zor olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu 5 kuralı yerine getirirseniz şirketiniz diğerleri arasında öne çıkacaktır.

Hedef Kitlenizi ve Rakiplerinizi Belirleyin

Herhangi bir şey tasarlamaya başlamadan önce ilk olarak hedef kitlenizin ve rakiplerinizin kim olduğunu belirlemeniz gerekir. Markanız hedef kitlenizi kendisine çekmek ve rakiplerinden ayrı durmak için ne yapabilir? Size özgü ne sunabilirsiniz? Bu soruların cevabını bulmak markanızın rengini belirleyecektir.

Bir Kişilik Yaratın

Markanızı yaratırken hedef kitlenize uyacak bir kişilik seçmeniz gerekir. Bir karakter ile ilişkilendirilebilecek kelimeler kullanın. Akılda kalıcı, enerjik ve size özel bir isim yaratın. Bunun için kısaltmalar kullanabilir, bir kelimeden bir sesli harf çıkartabilir veya iki kelimeyi birleştirebilirsiniz. Sadece bu kelimenin kullanılmadığından emin olun.

Logo, Renk ve Font İlişkisi

Logo yaratırken estetiğe önem verilmesi gerekse de bu kadarla kalmamak gerekir. Logonuz sadece bir logodan daha fazlası olmalıdır. Bir anlam taşımalıdır. Renkler ve tipografi de bu durumda bir önem taşır. Renkleriniz duygularınızı aktarabilmelidir. Örneğin sarı neşe ile ilişkilendirilirken mavi huzur verir. Tüm büyük markaların logolarında bu renkleri kullanmalarının bir nedeni var. Ayrıca fontlar hedef kitlenizden bir tepki almak için de kullanılabilir. Örneğin serif fontlar sizi güvenilir gösterirken sans-serif yaratıcı olduğunuz anlamına gelir.

Sloganınız Önemlidir

Sloganınız kısa ve akılda kalıcı bir cümledir. Çoğunlukla logonuzla reklamlarınızda ve diğer her yerde kullanılır. Sloganınızın kolaylıkla hatırlanabilir olmasını ve mümkünse bir eyleme çağrı olmasını tercih etmelisiniz. Zaman içerisinde idealleriniz değişebilir ve markanız olgunlaşabilir. Sloganınızı değiştirmek isterseniz yapabilirsiniz.

Markalaşma Varlıklarınızı ve Hatlarınızı Belirleyin

Artık bir sloganınız, bir logonuz var ve kendinizi başlamaya hazır hissediyorsunuz. İlk önce markalaşma varlıklarınızı belirleyin. Bunlar iş kartlarınız, internet siteleriniz, sosyal marka hesaplarınız, dijital reklamlarınız vb. şeylerdir. Tüm bunları bir anda yapmak istemeyebilirsiniz. Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarınız ile başlayıp takipçi edinerek başlayabilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra sıra marka hatlarınızı belirlemeye gelir. Eğer bu çok bilgili olmadığınız bir konu ise size yardım etmesi için bir tasarım firmasıyla konuşabilirsiniz.