Video Mülakatınıza Hazırlanmak İçin Bu İpuçlarını Kullanın

676

Vay be, ilk mülakatınızı başarıyla tamamladınız. Yaşasın! Ama hayır, sırada korkunç video mülakat var. Nedense video mülakatlar her zaman çok stresli geçiyor ve sizi daha da endişendiriyorlar. İnternetinize aniden bir şey olacağından veya mahallenizdeki herkesin gürültü yapmak için o günü seçeceğinden korkuyor olabilirsiniz. Dahası, doğru vücut dilini kullanmayı da aklınızda tutmanız gerekiyor. Merak etmeyin, burada daha az telaş yapmanızı video mülakatınızı başarıyla geçmenizi sağlayacak bazı ipuçları vereceğim. Bu sayede sizin sadece ekibi yüz yüze görmekten endişelenmeniz gerekecek.

Mülakat Öncesi

Video mülakattan bir iki gün önce hazırlanması gereken her şeyi kontrol ettiğinizden emin olun. Hangi video arama platformunu kullanıyor olursanız olun profesyonel göründüğünüzden emin olun. Evet, burada orta okuldan beri kullandığınız takma adı güncel ve profesyonel bir isimle değiştirmekten bahsediyoruz. Daha da önemlisi, iyi bir profil fotoğrafı seçin. İlla vesikalık olması gerekmese de profesyonel ve şık olmalı.

Profil fotoğrafınız profesyonel görünmesi gereken tek şey değil. Siz kendiniz de profesyonel görünmelisiniz. Rahat eşofmanlarınızı değiştirmek zor olsa da olabildiğince iyi görünmek için elinizden geleni yapmalısınız. Mülakatı gerçekleştireceğiniz şirkete bağlı olarak başvurduğunuz pozisyona ve şirkete uygun olduğunu düşündüğünüz bir kıyafet seçin. Arka planınızı da unutmamalısınız. Işığın iyi olduğu bir yer seçin ki mülakatı yapan kişi sizi iyi bir şekilde görebilsin. Ayrıca mülakat sırasında arka planınızda görünebilecek şeyleri de kontrol edin. Biraz ortalık toplamanız gerekebilir.

Mülakattan önce yapmanız gereken son ve en önemli şey de kullanacağınız araçları kontrol etmektir. Mülakatın bir anda yarıda kesilmesini istemezsiniz, değil mi? İnternet bağlantınızın güvenilir olduğundan emin olun ve arama öncesinde bağlantınızı kontrol edin. Ayrıca kulaklıklarınızı da yakınınızda tutun. Beklemediğiniz bir anda onlara ihtiyacınız olabilir.

Mülakat Sırasında

Artık elinizden geleni yapmanız gereken yere geldik. Mülakat video arama üzerinden gerçekleşecek olsa da karşı tarafta iyi bir izlenim bırakmanız ve odaklanmanız çok önemlidir. Yüz yüze mülakat yerine video mülakat yapmak demek mülakatı yapan kişinin dikkatinin dağılabilmesi demek. Dikkatinizin dağılmasını engellemek için dikkatinizi dağıtabilecek şeyleri ortadan kaldırın. Açık tüm sekmelerini kapatın, bildirimlerinizi kapatın veya daha da iyisi telefonunuzu aramalara tamamen kapatın.

Mülakat sırasında mülakatı yapan kişinin dikkatini üzerinizde tutmak da önemlidir. El hareketleri veya göz teması gibi sözsüz işaretler kullanmanızı tavsiye ederim. Söylediğiniz şeyleri pekiştirecek doğru el hareketlerini kullanmak ve göz teması kurmak daha kendinden emin görünmenize yardımcı olacaktır. Sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin ve formaliteleri unutmayın. Konuşmanız sona ermeden önce karşınızdaki kişiye kibarca sürecin nasıl ilerleyeceğini ve sonraki adımların neler olacağını sorun. Başka adımlar olup olmayacağını bilmek kendinizi hazırlamanıza da yardımcı olacaktır.

Mülakattan Sonra

Mülakatınızdan sonra karşınızdakilere size vakit ayırdıkları ve bu fırsatı verdikleri için teşekkür etmekten zarar gelmez. Bir teşekkür alacağınız ‘hayır’ cevabını ‘evet’ yapmasa bile kibarlık olacaktır ve mülakatı yapan kişilerin hoşuna gidecektir. Ayrıca size söyledikleri süre içerisinde dönüş yapmazlarsa kibar bir mail göndermek de iyi olabilir. Karşıdakini rahatsız edeceğinizi düşünebilirsiniz ancak mülakatınızı gerçekleştiren kişinin yapacak başka işleri de varsa kendinizi hatırlatmanız gerekebilir.