Myanmar’daki Darbe Ülkenin Ekonomisine Zarar Verebilir

835

1 Şubat 2021’in erken saatlerinde Myanmar ordusu ülkenin kontrolünü ele geçirdi ve Başkan Win Myint ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi gibi hükümetin önde gelenlerinden bazılarını tutukladı. Güç Başkomutan Min Aung Hlaing’in eline geçti. Bu darbenin Myanmar ekonomisine zarar vereceği öngörülüyor.

Myanmar’da pek çok yabancı yatırım var. Singapur ülkenin en büyük yatırımcısı olarak biliniyor ve onaylanan yatırımların %34’üne sahip. Hemen ardından %26 ile Hong Kong geliyor. 2020 mali yılında ülkedeki dolaysız yabancı yatırımlar 5,5 milyar $’ı buldu. Gayrimenkul ve üretim bu yatırımların %20’sini oluşturuyordu.

ABD Myanmar’a yaptırım uygulamayı planlıyor. Ancak ülkeye gelen yatırımın çoğu Asya’dan geldiğinden uygulanacak yaptırımlara bağlı olarak bunun çok bir etkisi olmayabilir. Yine de bu yaptırımların ülkeyi etkilemeyeceği anlamına gelmiyor. Myanmar’a yaptırım uygulamak yabancı yatırımcıların paralarını Myanmar’a yatırmadan önce iki kez düşünmelerine neden olabilir. Ülke halihazırda COVID’den ağır bir şekilde etkilenmişti. Üzerine gelen darbe ile birlikte önümüzdeki aylarda ekonomik sıkıntılar yaşayabilir.

Kıyafet fabrikaları Myanmar’da yer alan İsveç şirketi H&M, ülkedeki durumu takip ettiklerini ancak kaynak stratejilerini gözden geçirme konusunda aceleleri olmadığını belirtti. Yoma Strategic Holdings isimli yatırım şirketi ise Singapur yatırımlarına ara verdi. Yoma Myanmar’ın önde gelen şirketlerinden biri.

Ülke bir yıllığına olağanüstü hal ilan ediyor. Pek çok dünya lideri Ms. Suu Kyi ve tutuklu diğer hükümet liderlerinin salınması için ısrar ederken ülkedeki durumun önümüzdeki aylarda nasıl ilerleyeceği belirli değil.