Gayrimenkul Yatırımı mı Yapmak İstiyorsunuz? Bu İpuçlarımıza Bir Bakın!

784

Bir gayrimenkule yatırım yapmak size büyük getirileri olabilecek büyük bir karar. Ancak dikkatli olmaz ve yanlış bir seçim yaparsanız sizi finansal olarak zor bir pozisyona sokabilir. Ancak bu da hayattaki pek çok şey gibi bir kumar. Neyse ki gayrimenkule yatırım yaparken göz önünde bulunması gerektiğine inandığım bu adımları yerine getirdiğiniz sürece gayrimenkul yatırımınızda başarı elde etmek imkansız değil.

Neyin Uygun Olduğunu Düşünün

Satın alacağınız gayrimenkul yatırımınızın en büyük parçası. Gereksinimlerinize uyduğundan emin olmalısınız. Eğer bir meskun emlaka yatırım yapacaksanız çevresi uygun bir yer seçtiğinizden emin olun. Örneğin bir aile evine yatırım yapacaksanız okula ve marketlere yakın bir yerde olmasını istersiniz. Diğer bir yandan bir apartman dairesi alacaksanız kiracılarınız büyük ihtimalle çalışanlar veya öğrenciler olacağından toplu taşımaya yakın olmasını tercih ederseniz. Eğer bir ticari mülke yatırım yapacaksanız uygun bir yerde olduğundan emin olmalısınız. Örneğin bir fabrika etrafta oturanların şikayet etmesini engellemek için şehrin koşuşturmacasından uzak, ancak teslimatların zor olmayacağı kadar da yakın olmalıdır. Diğer bir yandan bir restorana yatırım yapacaksanız şehrin keşmekeşine yakın bir yerde olmak istersiniz çünkü buralarda çok fazla insan olacağından daha fazla müşteriniz olacaktır.

Harika Görünmesini Sağlayın

Karar kıldığınız mülk ne olursa olsun, kiracı çekebilmek için mükemmel görünmesini istersiniz. Eğer mesken emlakta karar kıldıysanız mükemmelleştirmeyi abartmadığınızdan da emin olmalısınız. Evin modern görünmesi için biraz dekorasyon ve mobilya koyun ancak kiracılarınızın kendi istedikleri mobilyaları da koyabilmeleri için çok da abartmayın. Tasarımınızı basit tutun ve duvarlarda basit beyaz bir renk tercih edin. Gerisini kiracılarınız kendileri halledebilir. Kendi tarzınızdan çok fazla şey ekleyip yer bırakmamak mülkte kendi eşyalarına yer kalmayan kiracılarınızın evde hissetmemelerine neden olabilir.

Ticari bir mülk ise modernize edilmiş boş bir tuval olmalıdır. Dekore etmekten olabildiğince kaçının ancak internet ve enerji gibi imkanları olabildiğince modern tutun. Bu sayede uzun dönem kiralamayı planlayan işletmelerin dikkatini çekmeniz daha da olası olur. Gayrimenkulünüzü asla küf, haşere veya çatlak duvarlar gibi sorunlarla sunmayın. Bu sıkıntılı kiracılar çekmenize neden olur.

Kiracılarınızı Seçmeye Zaman Ayırın

Mülkünüzü ilk başvuran kişiye kiralamak isteyebilirsiniz ancak bunu yapmayın. Evet, hemen para kazanmaya başlayabilirsiniz ancak kiracı çok kötü çıkarsa ne yapacaksınız? Mükemmel kiracıyı bulmak için zaman ayırın. Kira ödeme kayıtlarını kontrol edin. Zamanında ödeme yapan iyi kiracılar olduklarına dair kanıtlar bulun. Çalıştıklarına dair bir kanıt veya kredi notlarını isteyebilirsiniz.

Kontratınızın Her Şeyi Kapsadığından Emin Olun

İşte zor yere geldik. Kontratınız hazırlarken kiracınız ile ileride muğlakta kalmamak için eklemek istediğiniz her şeyi eklediğinizden emin olun. Eğer bu konuda bir deneyimiz yoksa bir emlak şirketinden yardım almayı deneyebilir veya kontratlar hakkında derinlemesine bir araştırma yapabilirsiniz. Kontratınız kiranın ne zaman ödeneceği, ne kadar ödeneceği ve belirli bir süre ödenmemesi durumunda sonucunun ne olacağı gibi temel şeyleri kapsamalı. Aynı zamanda evcil hayvanlar ve mülkün bakımı gibi konularda yapılması ve yapılmaması gereken şeyleri de içermeli. Ticari mülkler için en iyisi elektrik su gibi şeyleri kimin ödeyeceği ve bu faturaların ödenmemesinin sonuçlarının ne olacağını eklemek olacaktır. Ne olur ne olmaz, kiracılarınızla bir sorun yaşamanız durumunda hukuki yardım almaya hazır olun.