Neden Su Endüstrisine Yatırım Yapmalısınız

720

Su endüstrisine yatırım yapmak birikiminizi değerlendirmek için aklınıza gelen ilk yöntem olmayabilir. Ancak su insan hayatı için o kadar hayati bir madde ki onu muhafaza etmek ve korumak için her şeyi yaparız. Bazı su şirketleri insanlar için içme suyu sağlarken diğerleri de işletmeler için hizmet ve malzemeler sağlıyorlar. Daha önce su sektörüne yatırım yapmayı düşünmediyseniz belki bu yazımız fikrinizi değiştirmenize yardımcı olabilir.

Eskiden dünyanın su kaynaklarının çok büyük bir kısmı bulundukları ülkelerin hükümetleri tarafından değerlendirilirdi. Ancak yıllar geçtikçe bu kaynaklar da özel sektörün eline geçmeye başladılar. Günümüzde kaynakların çoğu özel sektörde olsa da halen daha kamu ile özel sektör ortaklığında işletilmeye devam edenler de mevcut. Farklı bölgelerde farklı yasalar geçerli olduğundan yatırımınızı yapmadan önce iyi bir araştırma yapmanız gerekir.

Su endüstrisine yatırım yapmadan önce mutlak yapmanız gereken şey iyi bir araştırma. Bir yatırım planı oluşturmak da işinize yarayabilir. Portföyünüzün ne kadarını bu hisselere ayırmak istediğinize karar vermelisiniz. Aklınızda tutmanız gereken bir etken de yatırım yapmayı planladığınız su şirketinin kontrollü mü yoksa kontrolsüz mü olduğu. Kontrollü su şirketlerde tavan fiyatlar uygulanır ve takip edilir. Kontrolsüz şirketlerde ise tavan fiyatları yoktur; bu da daha yüksek kâr anlamına gelebilir. Ancak kontrolsüz şirketlerde de gelirin kontrollü su şirketlerinden daha dalgalanmalı olması bir dezavantaj oluşturuyor.

Su hisselerine neden yatırım yapmalısınız? Basitçe açıklamak gerekirse diğer sektörler ile karşılaştırıldığında su sektörü çok daha az dalgalanmaya sahip bir sektör. Uzun dönemli bir yatırım yapmak istiyorsanız su sektörü sizin için ideal. Sonuçta su da bir ürün ve hükümetler insanlara temiz su sağlamaya devam etmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazırlar. Bu da bir çözüm sağlamak için özel şirketlerin yardımına, dolayısıyla da yatırımcılara ihtiyaç duymaları demek. Tüm bunların yanı sıra su hisseleri ekonomik yükseliş ve çöküşlerden nadiren etkilenirler. Bu da hisselerinizin size düzenli bir gelir sağlaması demek. Ancak bu aynı zamanda gelirinizi etkileyebilecek yeni yönetmelik ve yasaları sürekli takip etmek demek.