Moda Endüstrisi Brexit Sonrasında Yaşam Savaşı Veriyor

765

Brexit sonrasi dünyada ikinci ayımızdayız ve görünen o ki bazı endüstriler için her şey yolunda gitmiyor. Bunun bir örneği moda sektörü. Birleşik Krallık’ta yer alan moda endüstrisinden 400’ü aşkın isim, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’a yazdıkları mektupta kendisini moda endüstrisinin yeni AB ticaret düzenlemeleri nedeniyle karşı karşıya olduğu tehditler konusunda uyardılar.

Moda sektörünün toplam değerinin 35 milyar $ olduğu ve yaklaşık bir milyon çalışanı olduğu söyleniyor. Bazı moda markaları kapanma korkusuyla AB’ye taşınmaya başladılar bile. Ticaret anlaşması ilk tamamlandığında gelecekte sıkıntısız bir ticaret yapılabileceği sözü verilmişti. Ancak görünen o ki bu söz tutulmadı.

Moda endüstrisinin bir parçası, özellikle de bir model olmak AB’de düzenli olarak serbest dolaşım gerektiren, sıklıkla son dakikada çıkan pek çok projede yer almak anlamına geliyor. Yeni AB ticaret anlaşmaları ile bu pek çok kişi için zorlaşabilir. Eski başbakan David Cameron’ın eşi Samantha Cameron, Brexit sonrası ticareti “çetrefilli ve zor” bulduğunu söylüyor. David Cameron, Brexit’in mimarı olarak da biliniyor.

Moda endüstrisi hayatta kalma mücadelesi veren tek endüstri değil. Müzik, otomobil ve film sektörleri gibi diğer sektörler de gelecekleri konusunda endişeliler. Ancak başbakana gönderilen mektupta moda sektörünün ülkenin GSYİH’ye diğer sektörlerin toplamından daha fazla katkı yaptığı da belirtiliyor.

Hükümet AB ile anlaşmalara devam ederken moda sektörü ile beraber çalıştıklarını söylüyor. Brexit sonrası dünyaya geçiş devam ederken gümrük aracılığı sektörünün genişletilmesi için milyonlarca yatırım yapılıyor.