İşte Kişisel Sınırlarımızı Nasıl Belirleriz

707

İtiraf ediyorum, insanları memnun etmek için yaşayan birisiyim ve bunu hayatımın her alanına yansıtıyorum. Sosyal hayatım, ilişkilerim, iş hayatım; mutluluğum hep başkalarını mutlu etmekten geliyor. Ancak zamanla insanları memnun etmek için yaşamanın, özellikle de bunun için kendini paralamanın ne kadar tehlikeli olabileceğinin farkına vardım. Bilhassa iş ortamında hepimiz sevilen ve uyumlu kişiler olsak çok iyi olmaz mı? Görünen o ki bu “sağlıklı sınırlar çizememek” ile aynı şeymiş. Eğer siz de benim gibi biri olduğunuzu fark ettiyseniz bugün şanslı gününüzdesiniz; sizlere iş hayatında kişisel sınırlarınızı sağlıklı bir şekilde nasıl çizebileceğinizi anlatacağım.

Sınırları belirlemek ta mülakat sırasında başlar. Bu noktadan sonra iş arkadaşlarınıza ve patronlarınıza kendinize nasıl davranılmasına izin vereceğinizi belirtirsiniz. Bu kendinizi toksik ilişkiler içinde bulmanızı ve insanların sizden faydalanmasını önler. Ancak sınırlarınızı belirlemeden önce kendi isteklerinizi ve limitlerinizi belirlemelisiniz. Hayatınız tamamen işten ibaret değil. İşinizin dışındaki şeyler de hayatınızın bir parçası; eviniz, ilişkiniz, hobileriniz, vb.

Sınırlarınızın ve olduğunu belirledikten sonra ekibinizle iletişim kurun. Örneğin onlara belirli bir saatten sonra maillerinize bakmayacağınızı söyleyebilirsiniz. Ya da çalışma saatlerinden sonra iş ile ilgili bir şeyler yapmanıza neden olacak acil durumların sizce neler olduğunu açıklayabilirsiniz. Bu sayede gelecekte ekibinizle aranızda yanlış anlamaları önleyebilirsiniz, zira sınırlarınızın neler olduğunun farkında olacaklardır.

Kendi sınırlarınızı çizmenin en önemli yanı bence hayır diyebilmek. Söylemesi kolay – bu benim de halen daha zorlandığım bir konu. Ancak hayır demeyi öğrenmezseniz iki taraf da sıkıntı yaşayabilir. Örneğin sorumluluğunuzun dışında olan bir şeyi yapmanız istendiğinde veya iş yükünüz nedeniyle sizden istenen bir şeyi yapamayacaksanız bu işi kabul etmeniz diğer görevlerinizi aksatmanıza veya bilgi eksikliğiniz nedeniyle olabilecek en iyi ürünü ortaya koyamamanıza neden olabilir.

Son olarak: izne çıkın. Bunu hak ediyorsunuz! Tatillerinizi biriktirip biriktirip yıl sonunda hakkınızı kaybetmeyin. İzin haklarınızı kullanın ve iş ile alakası olmayan bir şeyler yapın. Günlerinizin tamamını işte getirmek sadece tükenmenize neden olacaktır. Bu da isteyeceğiniz en son şey.

İnsanın kendi sınırlarını belirlemesinin öyle bir gecede başarılacak bir şey olmadığının farkındayım. Ama bunun sizi yıldırmasına izin vermeyin. Tepkileri çalışma arkadaşlarınıza kibarca sınırlarınızı anlatmak için kullanın. Şunu da unutmayın: çevrenizdekiler bu sınırlarınızın farkındalarsa ve yine de sürekli bu sınırları aşıyorlarsa toksik bir iş yerinde çalışıyor olabilirsiniz.